Hírek

Cselekedni kell a nők elleni erőszak megszüntetéséért, nem látszatmegoldásokat sürgetni!

2020. 11. 25.

Járóka Lívia az Európai Parlament fideszes alelnöke november 25-én a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján hangsúlyozta, hogy az Isztambuli Egyezmény önmagában nem garancia a nőket ért erőszak megakadályozására, helyette átfogó tagállami törvényi garanciák és egységes társadalmi fellépés szükséges.

„A nők elleni erőszak megszüntetése azt jelenti, hogy minden lehetséges eszközzel és szigorú jogszabályokkal küzdünk minden nő és lány jogáért mindannyian együtt, minden szinten, a társadalom minden területén.” – emelte ki Járóka írásbeli hozzászólásában.

Hozzátette, hogy minden európai tagállamnak gondoskodnia kell arról, hogy a törvények az áldozatok védelmét és a segítségnyújtást biztosítsák. Az Isztambuli Egyezmény nem csodaszer ennek biztosítására, sőt, ideológiai  szempontok által vezérelt, és sok esetben gyengébb szabályokat határoz meg, mint a már meglévő jogi eszközök.

A fideszes képviselő hangsúlyozta, hogy az Isztambuli Egyezmény nem garantálja a nők elleni erőszak megszűnését. „Csak a határozott kormányzati fellépés változtathatja meg a helyzetet, ahogy ez Magyarországon meg is valósul. A számok önmagukért beszélnek, és minden nap azt látjuk, hogy az egyezmény ratifikálása nélkül is javul a nők helyzete” – tette hozzá Járóka.

„Az egyenlőség alapvető elv, amelyet európai értékeink rögzítenek, és nekünk biztosítanunk kell, hogy ez valósággá váljon minden állampolgárunk, férfiak és nők, fiúk és lányok számára” – mutatott rá a képviselő. Nyomatékosította továbbá, hogy célzott fellépésekre van szükségünk, amelyek kezelik a problémák gyökereit, igazodnak a tagállamok valóságához, és kezelik a kapcsolódó problémákat, például a szegénységet és a kirekesztést.