Környezetvédelem

Csak együtt lehet sikeres a klímaváltozás elleni küzdelem

Csak együtt lehet sikeres a klímaváltozás elleni küzdelem

2014. 11. 26.

Hölvényi György írásban benyújtott felszólalásában kiemelte, hogy noha az Európai Unió túlteljesíti a nemzetközi szinten tett csökkentési vállalásait, az öreg kontinens a globális üvegházhatású-gázkibocsátás mindössze 11%-áért felel. A közelmúltban szentesített 2030-as klíma- és energiapolitikai keret ambiciózus célkitűzéseivel Európa magabiztos „jó tanulóként” ülhet tárgyalóasztalhoz az ENSZ decemberi klímakonferenciáján. Hasonlóan elkötelezett partnerek nélkül azonban ismét egyedül maradhat a nemzetközi közösségben. 
 
A néppárti EP-képviselő szerint a klímaváltozás elleni küzdelem a jövőben csak akkor lehet eredményes, ha a 2015-ös párizsi konferencia előtt más fejlett országok és a jelenleg még fejlődő nagy kibocsátók is az EU-hoz mérhető ambiciózus vállalásokat tesznek. Erre utalnak Hölvényi György módosítói indítványai is a határozat szövegében. A globálisan jelentkező kibocsátáscsökkentési deficit problémáját ugyanis az Unió egyedül nem tudja megoldani. A kereszténydemokrata politikus azonban figyelmeztetett: óvatosan kell bánni a „túlbuzgó” uniós célokkal, mert az energiaintenzív ágazatok elüldözésével Európa versenyhátrányba kerülhet. Kitért továbbá arra, hogy az új nemzetközi egyezménynek a fejlett és fejlődő országokra egyaránt alkalmazhatónak, ösztönzőnek, igazságosnak és jogilag kötelező erejűnek kell lennie.
 
Az Egyesült Államok és Kína nemrégiben tett történelmi bejelentése kapcsán az EP-képviselő reményei szerint hamarosan látótávolságon belülre kerülnek Európa követői is. A globális széndioxid kibocsátás összesen 46%-áért felelős két nagy kibocsátó novemberi közös nyilatkozata szerint az Egyesült Államok 26-28%-kal csökkenti káros anyag kibocsátását 2025-ig, míg Kína vállalja, hogy a nem-fosszilis energia alapú fogyasztás részarányát 20%-ra növeli 2030-ig, annak érdekében, hogy a széndioxid kibocsátás növekedési üteme 2030 után megálljon, majd csökkenő pályára álljon. „Határozott bíztatással be kell várni a mögöttünk levőket, hogy hasonló vállalásokat tegyenek” – emelte ki Hölvényi György.