Csak megfelelő uniós finanszírozással valósíthatók meg az Európai Zöld Megállapodás célkitűzései

2019. 12. 11.

Az Európai Bizottság részéről Ursula Von der Leyen elnök és Frans Timmermans ügyvezető alelnök ismertette ma az Európai Zöld Megállapodás főbb pontjait az Európai Parlamentben. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte az Európai Zöld Megállapodás kidolgozását, ami az első kontinens méretű terv Földünk jövőjének védelme érdekében, azonban felhívta a figyelmet a megfelelő uniós finanszírozás megteremtésének szükségességére is.

A néppárti politikus szerint olyan pénzügyi keretrendszert kell kidolgozni, mely szem előtt tartja a polgárok érdekeit és nem a fogyasztókra hárítja a felmerülő többletkiadásokat. Nem megengedhető az energia- és az élelmiszerárak emelkedése, ezért olyan megoldásra van szükség, amely a költséghatékonyságon alapul és betartja a technológia-semlegesség elvét, valamint külön figyelmet fordít a legszegényebb uniós régiók támogatására.

„Az Európai Zöld Megállapodásnak nem csak ambiciózusnak kell lennie, hanem figyelembe kell vennie a tagállamok igényeit, valamint meg kell védenie a fogyasztókat és az Unió versenyképességét” – emelte ki plenáris felszólalásában Tóth Edina.