Hírek

Csak közösen találhatunk megoldást a romákat ért kihívásokra!

2024. 04. 12.

Az Európai Parlament e heti plenáris ülésén megemlékezett a nemzetközi roma napról. Járóka Lívia, a Fidesz EP-képviselője ez alkalomból koncertet szervezett a  brüsszeli Liszt Intézetben a nemzetközi roma nap ünneplésére, ahol több száz résztvevő hallgathatta Kökény Tamás és bandája klasszikus, illetve a Dualone együttes modern dallamait. „Sajnálatos, hogy baloldal által szervezett brüsszeli roma napi programsorozat kizárta a jobboldali szervezeteket és képviselőket a rendezvényekből” – jegyezte meg a képviselő. „Nemzetközi roma napon a történelmünk, kultúránk, nyelvünk népszerűsítésére helyezzük a hangsúlyt, amelyek noha kulcsfontosságúak a kölcsönös megértés szempontjából, még mindig kevesek által ismert. Egymás megismerése hozzájárulhat a közösségek közötti szakadék megszüntetéséhez” – hangsúlyozta a képviselő.

 „Az idei brüsszeli roma hét meglehetősen szűk körnek került megrendezésre. Rengetegen vagyunk Európában, akik dolgoznak a romák esélyegyenlőségéért, különböző pártokból, tagállamokból eltérő véleményekkel és tapasztalatokkal. Éppen ezért kiemelten fontos lenne, hogy egy asztalhoz tudjunk ülni vitázni és tárgyalni, enélkül nincs út előre. Azt kell azonban tapasztalnunk, hogy a brüsszeli baloldal ebben nem partner. Gyökeres változásra van szükség Brüsszelben, hogy előre tudjunk lépni az Európában élő romák és a megélhetési nehézségekkel küzdő polgárok helyzetének javítására szolgáló szakpolitikákkal” – emelte ki Járóka. 

„Kialakítottunk egy uniós felzárkóztatási keretstratégiát és a tagállamok elfogadták a nemzeti romaintegrációs stratégiákat. Egymás kizárása helyett közös nevezőre és a romák összetartására van szükség! Hiszen a célunk azonos: javítanunk kell az európai romák helyzetét” – zárta gondolatait a politikus.