Hírek

Csak a békével lehet életeket menteni

2023. 02. 16.

Az Európai Parlament ma újabb határozatot fogad el az egy évvel ezelőtt Ukrajnával szemben megindított orosz katonai agresszió, a tragikus ukrajnai háború tárgyában. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a béke pártján áll, mert meggyőződésünk, hogy a tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése vezet az emberéletek megmentéséhez. Magyarország a háború kirobbanása óta történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját nyújtja és kész további áldozatokat hozni Ukrajna megsegítése érdekében. Ugyanakkor nem tudjuk elfogadni az európai nemzetgazdaságokat romba döntő energiaszankciók további erőltetését.

Az Európai Parlament a mai napon újabb határozatot fogad el az egy évvel ezelőtt, 2022. február 24-én Ukrajnával szemben megindított orosz háború tárgyában. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának álláspontja – a magyar kormányéval egyezően – már a háború kezdetétől egyértelmű és világos: a megtámadott oldalán állunk, elítéljük Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben. Ennek megfelelően Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja Ukrajnának, több mint egymillió menekültet fogadott már be, és kész további pénzügyi és humanitárius segítséget nyújtani.

Életet menteni azonban csak békével és tűzszünettel lehet. A háborúra adott brüsszeli válasz elhibázotta szankciók káros következményeit mindenki láthatja: a szankciók miatt energiaválság van, elszabadultak az energiaárak, vágtat az infláció. Nem helyes, ha az európai polgárok fizetik meg a háború árát.

Ugyanakkor nem hagyhatjuk, hogy belefásuljunk a helyzetbe, és az Ukrajna, a szörnyű háborús megpróbáltatásokat átélő Ukrajnában élő emberek iránti szolidaritás üres frázissá váljon. Mindent meg kell tennünk a béke érdekében!

Éppen ezért meggyőződésünk, hogy az Európai Parlament elé kerülő határozat elfogadása zsákutca: a további energia szankciók Európa gazdaságára végzetesek, és nem vezetnek a mihamarabbi béke megteremtéséhez. Ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nem vesz részt a határozat plenáris szavazásán. A háborúra a béke jelenti a megoldást.