Hírek

COVID-19 Afrikában: Hitegetés helyett a realitásra kell alapozni a segítségnyújtást

2021. 02. 26.

„Szembe kell nézni a realitásokkal és a tényekkel a humanitárius segítségnyújtáskor” – hangsúlyozta Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő az Európai Parlament Fejlesztési Bizottságának csütörtöki ülésén, melyen Janez Lenarčič uniós biztossal vitatták meg a koronavírus-járvány és a humanitárius kihívások összefüggéseit.

Hölvényi György, a néppárti képviselőcsoport fejlesztéspolitikai szakmai vezetője kiemelte: „Európa egyelőre nincs abban a helyzetben, hogy valós választ adhasson a fejlődő országok vakcinaszükségleteire. Akkor járunk tehát el felelősen, ha senkit sem hitegetünk beválthatatlan ígérettel. A rendelkezésre álló információk szerint ugyanis a jelenlegi vakcinakészlet az afrikai lakosság mindössze 38 százalékának beoltására elegendő”.

„A koronavírus-járvány miatt rendkívül összetett humanitárius kihívás alakult ki a fejlődő országokban. Miközben a szükséget szenvedők száma nőtt, az elérhető források csökkentek” – emelte ki a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, aki a szűkös erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében a humanitárius és fejlesztéspolitikai résztvevők szorosabb együttműködését sürgette.

Hölvényi felszólalásában arról kérdezte humanitárius ügyekért felelős biztost: miként szavatolja a Bizottság, hogy a koronavírus-járványhoz kapcsolódó segítségnyújtás ne történhessen az olyan alapvető területek támogatásának rovására, mint az élelmezés és az oktatás. Utóbbiak ugyanis létfontosságúak a helyben maradás elősegítéséhez és az elvándorlás korai megfékezéséhez.