Kül-és biztonságpolitika

Célkeresztben az európai terrorelhárítás!

2011. 12. 14.

Mint ismeretes, a baloldal idén szeptemberben meghátrált és másodszor is az utolsó pillanatban halaszttatta el a szavazást abban a reményben, hogy sikerül széleskörű frakciók közötti kompromisszumot kötnie.Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságban lefolytatott, közel egy éve tartó vitákban Hankiss Ágnes a néppárti frakció témafelelőse igen határozott és kritikus álláspontot képviselt a jelentés egészével szemben. Az elutasító véleményt az Európai Néppárt Képviselőcsoportjának túlnyomó többsége osztotta.

Hankiss Ágnes szerint a jelentés hangvétele vádaskodó, propagandisztikus, és egyfajta paranoia sugárzik belőle. Arra a bizonyítatlan és szélsőségesen egyoldalú feltevésre épül, hogy az európai terrorelhárítás folyamatosan megsérti az emberi jogokat, eltúlozza a fenyegetéseket és a veszélyekhez képest aránytalanul nagy ráfordításokkal dolgozik. A jelentéstevő, miközben a terrorelhárítás teljeskörű átvilágítását tűzi ki célul, mintha nem venne tudomást arról, hogy az általa vizsgálni kívánt titkosszolgálati adatok, információk kiadásától a terrorelhárítás szervei joggal zárkóznának el, hisz nyilvánossá tételük alapjaiban veszélyeztetné az európai biztonságot. "A néppárti frakció elkötelezett híve az átláthatóságnak és az ellenőrizhetőségnek. Ez azonban nem válhat politikai marketing tárgyává. Az európai terrorelhárítás átvilágítását csak arra hivatott hatóságok végezhetik el" – mutatott rá Hankiss Ágnes.

A jelentéstevő stratégiai koncepció hiányával vádolja az uniós terrorelhárítási politikát, mely feltevés értelemszerűen nélkülözi a valóságalapot tekintve, hogy az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságban évente folytatnak eszmecserét az Europol, illetve a terrorelhárítási koordinátor, Gilles de Kerchove által kidolgozott uniós stratégiáról és cselekvési tervről. "Az európai baloldalhoz tartozó frakciók által közösen az utolsó pillanatban benyújtott alternatív állásfoglalásra irányuló indítvány és az eredeti jelentés egyaránt elfogult és megalapozatlan. Az EU terrorelhárítási politikáját célzott és méltatlan támadás érte, így az Európai Néppárt Képviselőcsoportja a jelentést nem támogatta" – húzta alá Hankiss Ágnes fideszes EP-képviselő.