Kül-és biztonságpolitika

Cél a tömegpusztító fegyverektől mentes világ

Cél a tömegpusztító fegyverektől mentes világ

2013. 01. 17.

Nyilatkozatában Hankiss Ágnes fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: az iráni nukleáris programmal kapcsolatos kérdés, mint köztudomású, komoly dilemmák elé állítja az egész transzatlanti szövetséget. Súlyosan fenyegeti a világ biztonságát az is, hogy a szíriai kormány rendkívül nagy vegyifegyver-készlettel rendelkezik, amely, tekintetbe véve a Szíriában folyó polgárháborút, bármikor kikerülhet az ellenőrzés alól.

 

"Az atomfegyverektől mentes világ felé hosszú és göröngyös út vezet, a célkitűzést azonban nem szabad feladni. Természetesen a nukleáris energia civil felhasználására továbbra is szükség lehet, biztonsági szempontból azonban alapvető követelmény, hogy kiküszöbölhetővé váljanak a kettős felhasználásból eredő kockázatok" – jelentette ki a fideszes európai parlamenti képviselő az állásfoglalás elfogadása kapcsán.

 

"Ugyanakkor, a tömegpusztító fegyverektől mentes világ nem valósulhat meg egyoldalúan! Csakis úgy, hogy minden érintett fél közös akaratát és lépéseit tükröző szerződésen alapszik, amelynek létrehozásában az Európai Uniónak fontos szerep jut!"- mutatott rá Hankiss Ágnes.