Hírek

Brüsszeli tiszteletadás a holokauszt roma áldozatainak

2023. 01. 25.

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a holokauszt roma áldozatainak tiszteletére tartottak megemlékezést kedd este Brüsszelben. Az est fővédnöke dr. Kovács Tamás Iván Magyarország Belgiumba és Luxemburgba akkreditált nagykövete, valamint Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője voltak. Járóka Lívia az esemény kapcsán kiemelte: feladatunk, hogy tanuljunk a múlt szörnyűségeiből, és a leghatározottabban lépjünk fel a megkülönböztetés minden formájával szemben.

Járóka Lívia kiemelte: az 1940-es évek Európájában történtek sajnos nem voltak előzmény nélküliek. Évtizedekre, sőt évszázadokra visszanyúló belső harag táplálta azt az erőszakot, amely végül a holokausztba torkollott. A faji, nyelvi vagy egyéb tulajdonságok alapján történő jogtalan megkülönböztetés, a kirekesztés és az üldözés számos formája azonban ma is velünk él. A mi feladatunk, hogy tanulva a múlt szörnyűségeiből, minden olyan helyzetben felemeljük szavunk, amikor bárki is legitimálni kívánná ezt az erőszakot. Hisz tudnunk kell, minden egyes lépés ezen az úton végzetes lehet.

Háttér: A megemlékezésen beszédet mondott Kovács Tamás Iván, Magyarország Belgiumba és Luxemburgba akkreditált nagykövete, továbbá Járóka Lívia EP-képviselő meghívására a Sárközi Gyula Társulat művészeinek és a Madách Táncművészeti Iskola növendékeinek közös produkciójára, a Magyarországon nagy sikert arató, „HABISZTI – Csak azért is, élünk és táncolunk” balettelőadásra került sor. A brüsszeli Liszt Intézettel közösen szervezett esemény a holokauszt roma áldozatainak kívánt emléket állítani.