Környezetvédelem

Brüsszel lépjen végre Verespatak ügyében!

Brüsszel lépjen végre Verespatak ügyében!

2013. 09. 04.

A néppárti politikusok a biztoshoz címzett kemény hangvételű levelükben emlékeztettek: Áder János és Tőkés László indítványára az Európai Parlament 2010. május 5-ei határozatában elsöprő többséggel szólította fel az Európai Bizottságot arra, hogy kezdeményezze a cianidos bányászati technológiák teljes körű tilalmát az Európai Unióban. A levélírók egyben mély csalódottságuknak adtak hangot, amiért a Bizottság a mai napig nem tett semmit azért, hogy a határozatnak érvényt szerezzen, s ennek okairól tájékoztatást kértek Janez Potocniktól.
 
A levél emellett felidézi a parlamenti határozat azon felhívását is, miszerint a tagállamok a tilalom életbe lépéséig ne támogassanak olyan projekteket, melyek a környezet és emberi egészség szempontjából rendkívül kockázatos cianidos technológiát alkalmazzák. A képviselők ennek kapcsán felhívták a biztos figyelmét a román kormány múlt héten elfogadott törvénytervezetére, amelynek értelmében a román parlament elé kerül a verespataki kitermelés megindításának kérdése. A magyar néppárti képviselők a levélben kifejezték súlyos aggodalmukat az esetleges bányanyitás és annak súlyos környezeti kockázatai miatt. A törvény elfogadásával és az engedélyezés felgyorsításával ugyanis valósággá válhat egy, a tiszai ciánszennyezésnél is nagyobb méretű természeti katasztrófa veszélye, melynek során 250 millió tonna mérgező cianidos zagy zúdulhatna a térség országaiban élőkre és a közép-európai vízgyűjtő medencére.
 
Az EP-képviselők ezért arra szólítják fel az uniós biztost, hogy minden befolyását latba vetve határozottan lépjen fel és gyakoroljon nyomást, hogy Románia betartsa az Európai Parlament határozatában foglaltakat és ne adjon zöld lámpát a verespataki beruházásnak.