Brüsszel olyan világot épít, ahol a Soros-hálózat emberei és szervezetei a jog felett állnak

2024. 02. 27.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén elfogadta azt az új uniós jogszabályt, amelynek értelmében az NGO-k, az aktivisták, a tényfeltáró újságírók mentesülnek a jogi felelősségre vonástól, ha arra hivatkoznak, hogy a velük szemben indított per közéleti részvételüket akadályozza. „Az Európai Unió látszólag a civil érdekek védelme érdekében, a jogállamisági elveket lebontva egy olyan rendszert akar létrehozni, ahol a Soros-hálózat emberei és szervezetei a jog felett állnak, felsőbbrendű osztályt alkotnak” – fogalmazott Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője az új szabállyal kapcsolatban.

Schaller-Baross Ernő szerint gyakorlatilag a törvénytelenségek utólagos eltussolásához vezet, ha az NGO-kat, önjelölt jogvédőket, egyes komoly gazdasági károkat okozó klímaaktivistákat és az illegális migráció szervezőit a velük szemben kezdeményezett perek alól csak azért felmentik, mert a per sérti a közügyekben való részvételüket.

„Az új uniós jogszabály azt is kétségbe vonja, hogy a nemzeti bíróságok képesek saját maguk eldönteni, hogy egy adott ügyben mikor indulhat el az eljárás és hogy melyik félnek van igaza” – tette hozzá a képviselő.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője hozzátette: a háttérben meghúzódó szándék nyilvánvalóan az, hogy a Soros-hálózat szereplőit kivonják a törvények hatálya alól. „A cél, hogy gyakorlatilag bármit, következmények nélkül megtehessenek bizonyos újságírók és civil szervezetek, anélkül, hogy felelősségre vonhatók lennének. Senki sem állhat a jog felett, még az újságírók és a civil szervezetek sem. Mindenkire egyenlő szabályoknak kell vonatkoznia!” – mutatott rá az EP-képviselő.