Hírek

Brüsszel eltussolná a korrupciós botrányt

2023. 07. 13.

„A brüsszeli korrupció felszámolására nem az Európai Parlament látszatintézkedései, hanem a 2024-es európai parlamenti választások eredménye jelenti majd a csattanós választ.” – mondták el a Fidesz EP-képviselői az Európai Parlament belső reformjavaslatai kapcsán, amelyről ma szavaztak a strasbourgi plenáris ülésen. Kiemelték: az európai parlamenti javaslatok a „felszínt kapirgálják”, és semmilyen érdemi választ nem tartalmaznak a Brüsszelt megrázó súlyos korrupciós botrányra.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője emlékeztetett: tavaly decemberben minden idők legsúlyosabb brüsszeli korrupciós botránya tört ki, amely során bilincsben vitték el az Európai Parlament alelnökét, és több más baloldali képviselőt. „Ehhez képest hónapok óta azt látjuk, hogy Brüsszelben mismásolnak, és igyekeznek mindent a szőnyeg alá söpörni” – emelte ki az EP-képviselő.

Hozzátette: a belső reformjavaslatok teljes abszurditását mutatja, hogy a jelentést egy olyan parlamenti bizottság készítette, amelynek elnöke abból a korrupciós botrányban érintett szocialista pártból kerül ki. „Nyilvánvaló, hogy a korrupciós gépezet haszonélvezői, a brüsszeli bürokraták nem akarják felszámolni ezt a számukra kedvező rendszert” – hívta fel a figyelmet Hidvéghi Balázs.

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője a reformjavaslatok egyike, egy uniós etikai testület létrehozása kapcsán rámutatott: „az etikai testület kialakítására irányuló törekvés nem oldja meg azt a problémát, hogy az európai intézmények bizonyos tagjai több alkalommal büntetőeljárást is kiváltó korrupciós botrányba keveredtek. A brüsszeli korrupció eseteiben büntetőjogi kérdésekről van szó, nem  etikai kérdésekről.” Tisztázta, hogy a kérdés jelentőségére tekintettel „a tagállamok feladata az európai intézményekre vonatkozó magatartási követelmények meghatározása.”