Brüsszel elégtelenre vizsgázott az energiaválság kezelésében

2022. 09. 13.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a mai napon vitát tartott a növekvő európai energiaárakra adott uniós válaszról. A vita kapcsán Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője kijelentette, hogy ésszerű és hatékony intézkedések lennének elvárhatók az Európai Bizottságtól, azonban „Brüsszel elkésett, szankciói visszafelé sültek el, új javaslatai pedig felelőtlenek és abszurdak.”

Európa energiaválsággal küzd. Az energiaárak drámai mértékben emelkedtek, az ellátás bizonytalanná vált. Emiatt gyárak zárnak be, vállalkozások mennek csődbe és a polgároknak brutális rezsiszámlákkal kell szembesülniük. „Ebben a helyzetben az ésszerű és hatékony lépések joggal várhatók el az Európai Bizottságtól” – hangsúlyozta a képviselő.

Brüsszel azonban nem nőtt fel a feladathoz. „A gáz- és áramárak nyári emelkedését a Bizottság tétlenül szemlélte. Új javaslatai elégtelenek, a válságot nem oldják meg. Az importált földgáz árkorlátozása pedig tovább csökkentené az egyébként is szűkös földgázkínálatot, ami a fűtési időszak küszöbén teljesen abszurd ötlet lenne” – mutatott rá a fideszes politikus.

„A Bizottság eddig megvalósított válaszlépései visszafelé sültek el. A szankciók következtében – az elképzelésekkel ellentétben – az európai gazdaság gyengült meg. Az újabb szankciós csomagok és saját hatáskörének bővítése helyett Brüsszelnek végre az európai ipar, közép- és kisvállalkozások, valamint a polgárokat segítésével kellene foglalkoznia” – emelte ki Gyürk András.