Hírek

Brexit: az EU-ra is kihat az Egyesült Királyság politikai és alkotmányos válsága

2018. 12. 11.

„Mindegy, hogy lesz-e megegyezés vagy sem, Brexit lesz vagy elhalasztott Brexit, az EU-nak elemi érdeke, hogy Nagy-Britannia stabil és kiszámítható harmadik állam legyen” – hívta fel a figyelmet Schöpflin György EP-képviselő Strasbourgban. Jelenleg azonban nehéz meghatározni, mit jelent a „harmadik állam” kategóriája, mert Svájctól Tuvaluig széles a skála. Schöpflin szerint sokat segítene azonban, ha ezt az érintettek alaposan átgondolnák.

A fideszes képviselő kiemelte, hogy az Egyesült Királyság egybenmaradása jelenti a másik kihívást, ami az EU szempontjából is fontos tényező. „Jelenleg az országot alkotó részek közötti politikai különbözőségek feszülnek egymásnak – különösen Skócia és Észak-Írország esetében. Szintén fontos ebben a vitatott helyzetben az egyre szélesedő kulturális, politikai és gazdasági távolság London és a nem-londoni periféria között” – elemezte a belső alkotmányos és gazdasági feszültségeket a néppárti politikus.

Schöpflin felhívja az EU-t, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül az Egyesült Királyság belső válásgát, mert hatással lesz mindkét félre, sőt, a világpolitikára is.

Háttér: Az Európai Parlament holnap vitázott volna az Egyesült Királyság kilépéséről, azonban a brit kormány jelenlegi bizonytalanságai miatt elhalasztották a napirendi pontot.