Oktatás és kultúra

Bővülhet a magyar tankönyvek forrásanyaga

2012. 09. 13.

Az Európa 2020 stratégia részét képező európai digitális menetrend egyik kulcsintézkedése egy olyan jogi keret kialakítása, mely megkönnyíti a szerzői vagy szomszédos jogi oltalom alá tartozó, de azonosítható jogtulajdonossal nem rendelkező műalkotások terjesztését. Ezáltal számos olyan mű válik majd elérhetővé és felhasználhatóvá, amelyre eddig jogtulajdonos híján nem volt lehetőség.

Bagó Zoltán néppárti képviselő felszólalásában elismerte a jelentés szakmai megalapozottságát és az annak nyomán születő harmonizált, európai jogi keret kialakításának szükségességét az árva művek felhasználási módjai tekintetében. A mai döntés következtében és a megfelelő jogi keret kialakítása révén szélesebb forrásból lehet majd meríteni művelődési és oktatási célokra, így a magyar tankönyvek forrásanyaga is bővülni fog.

Háttér: Árva műnek tekintik azokat az alkotásokat, melyeknek a jogosultja ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodik. A javaslat bízik benne, hogy a jövőben megszülető irányelv minden tagállam számára előírja az árva művekre vonatkozó különös szabályozásnak meghatározott időn belüli életbe léptetését. A kiterjesztett közös engedélyezés kivételével minden szakpolitikai lehetőség arra a feltevésre épül, hogy gondos jogtulajdonos-keresésre van szükség, mielőtt egy árva művet elérhetővé tennének valamely online digitáliskönyvtárban.