Hírek

Botrányos szavazás: az Európai Parlament klímaadót vetne ki a magyar családokra!

2022. 06. 22.

Az Európai Parlament (EP) a mai napon ismételten szavazott a korábban már elutasított, „Irány az 55%” (Fit for 55) klíma- és energia csomagról, mely tartalmazza a brüsszeli klímaadó bevezetéséről szóló javaslatot. Az Európai Parlament baloldali többsége nem nyugodott bele a két héttel ezelőtti szavazási vereségébe: a hagyományos eljárást kijátszva, antidemokratikus módon ismételten napirendre tűzték a klímaadó ügyét, s ezúttal megszavazták a javaslatokat. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: „Szűklátókörű ideológiai okokból az európai baloldal mindenképp kivetné a lakosságra a klímaadót, azaz a polgárokkal és magyar családokkal akarják megfizettetni a zöld átállás árát. Ezt mi nem fogjuk hagyni, s tovább küzdünk annak bevezetése ellen.”

Tóth Edina EP-képviselő szerint Brüsszel felelőtlen javaslatával szemben a klímaváltozás elleni küzdelem finanszírozását nem az emberekkel kell megfizettetni, hanem azokkal a nagy szennyezőkkel, akik a legnagyobb mértékben okozói a klímaváltozásnak. Az ő profitjukból kell elvenni azokat az összegeket, amelyekkel finanszírozni lehet a zöld átállást. Sajnálatos, hogy ezzel szemben az európai baloldal képviselői – köztük magyar baloldali képviselők is – a családokat sarcolnák meg, s javaslataik révén további energiaár növekedést idéznének elő.

„Továbbra is úgy véljük, hogy a klímaadó elfogadása különösen kedvezőtlenül érintené az európai, s köztük a magyar családokat és vállalkozásokat, valamint veszélyeztetné a magyar rezsicsökkentési program eredményeit és fenntarthatóságát. „Megyünk tovább a megkezdett úton és meg fogjuk akadályozni, hogy az uniós szabályozásból eredő adókat a magyar polgárokra hárítsák!” – tette hozzá Tóth Edina.