Biztosítjuk az európai és magyar termékek védelmét Kínában

2020. 11. 11.

Az Európai Parlament (EP) ma rábólintott az EU és Kína közti megállapodás megkötésére, amely 100-100 európai és kínai földrajzi árujelzőt, többek között az olasz parmezán sajtot, a francia pezsgőt és a görög fetát helyezi oltalom alá. Az ikonikus európai termékek listájára felkerült a magyar tokaji is, így már nem fordulhat elő, hogy a magyar borkülönlegesség nevén utánzat kerüljön a kínai boltok polcára.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő elmondta a szavazás után: „Fontos, hogy az EU-n kívül is megfelelő védelmet biztosítsunk termékeinknek. Ennek érdekében a szabadkereskedelmi megállapodásainkba bele kell foglalnunk a földrajzi árujelzők védelmét”.

A néppárti politikus rámutatott: „A kínai piac a maga 1,4 milliárdnyi fogyasztójával hatalmas lehetőségek tárháza. Azonban Kínával egyelőre nincs szabadkereskedelmi megállapodásunk. Ezért is kiemelten fontos a ma elfogadott megállapodás, hisz ez az egyedüli módja a méltán híres európai, ezen belül is a magyar termékek megfelelő védelmének. Ezért külön öröm számomra, hogy a megállapodás négy év múlva további 175-175 európai, illetve kínai termékre terjeszti ki az oltalmat. Ebben a második körben fogja megkapni a megérdemelt védelmet a szegedi szalámi és a törkölypálinka. Ezzel a lépéssel támogatjuk az európai, és így a magyar termelőket, védjük a fogyasztók érdekeit és nem utolsó sorban öregbítjük hazánk hírnevét a távol-keleti országban is” – zárta gondolatait Győri Enikő.