Hírek

Biztosítjuk a folyamatos kereskedelem lehetőségét a nyugat-balkáni országoknak

2020. 11. 11.

Az Európai Parlament (EP) a plenáris ülésén jóváhagyta azt a rendeletet, amely öt évvel hosszabbítja meg a nyugat-balkáni országoknak nyújtott kereskedelmi kedvezményeket. Győri Enikő fideszes EP-képviselő, a jelentés néppárti felelőseként fontos lépésként értékelte a döntést a régió európai integrációja és Európa stratégiai önállóságának megteremtése szempontjából.

„A Nyugat-Balkán országai a legközelebbi szomszédaink és szövetségeseink, az integrációjuk pedig az EU jövője. A téma néppárti felelőseként elértem a célom: a régió országai számára biztosított kivételes kereskedelmi kedvezményeket meghosszabbítottuk” – mondta el Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazást követően.

„A régió országaival már megkötöttük a stabilizációs és társulási megállapodásokat, amelyek a kétoldalú kapcsolatok alapkövei: a Nyugat-Balkánnak nyújtott kereskedelemi kedvezmények többségét ezek az egyezmények szabályozzák. A ma elfogadott rendelet az ezen felül biztosított egyoldalú kedvezményeket hosszabbítja meg öt évvel. Bár az így nyújtott kedvezmény már csak pár mezőgazdasági termékre vonatkozik, ez továbbra is értékes támogatást jelent a régiónak. Ezekkel a lépésekkel azt üzenjük a térségnek, hogy fontos számunkra” – hangsúlyozta a képviselő.

Győri Enikő rámutatott: „Nyugat-Balkán fontos geostratégiai partnerünk. A koronavírus járvány fényében pedig még inkább felértékelődött a szerepe. A válság rávilágított Európa gyenge pontjaira. Az egyik legsürgetőbb feladatunk a kontinens nyílt stratégiai önállóságának biztosítása. Ez azt jelenti, hogy csökkenteni kell kiszolgáltatottságunkat; nem függhetünk egy-egy országtól, és újra kell gondolnunk a stratégiai jelentőségű ágazataink jövőjét. Ezért az EU és Magyarország érdeke is, hogy tovább mélyítsük a Nyugat-Balkánnal való együttműködést” – foglalta össze Győri Enikő.