Hírek

Biztos jövőt a romáknak!

2023. 12. 01.

November 30-án került megrendezésre a 16. Európai Roma Platform Madridban. Járóka Lívia, a Fidesz EP képviselője a települési szegregációról és romák szegregációmentes lakhatásáról szóló panelbeszélgetés résztvevőjeként ismertette a sikeres magyar intézkedéseket. Emlékeztetett továbbá: a romák életkörülményeinek javításához a lakhatáson kívül foglalkoznunk kell a megélhetési, oktatási, foglalkoztatási nehézségeikkel. Biztos jövőt kell lehetővé tennünk a romáknak. 

„A lakhatás témája alatt egyszerre kell beszélnünk településrendezési kérdésekről, úgy mint településrészek lerombolásáról, új épületek építéséről, de a roma hajléktalanok elhelyezésének lehetőségeiről is. Az előző magyar elnökség alatt, 2011-ben elindított európai roma keretstratégia sikeresen volt képes kezelni a nagylétszámú roma lakosságot számláló, szegregált települések problémáját” – emelte ki a képviselő.

„Az életkörülmények javítása érdekében Magyarországon általános, nem csak a romákra érvényes szerkezeti átalakításokat vezettünk be, így a romák is könnyebben hozzá tudnak férni lakásokhoz. A szegénység csökkentése érdekében azonban a szegregált településeken és telepen élőknek további segítségre van szükségük: adókedvezményekre és mentességekre, minőségi oktatásra és iskola közeli kollégiumi lakhatás biztosítására, kötelező óvodáztatásra, illetve a munkahelyek kifehérítésére. Jövőt kell biztosítanunk a romáknak – zárta gondolatait a politikus.