Hírek

Biztonságosabbá válik az uniós sürgősségi úti okmány

2018. 12. 03.

Az EP Állampolgári, Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) ma szavaz Gál Kinga uniós sürgősségi úti okmányról szóló jelentéséről. A néppárti jelentéstevő kiemelte, hogy a javaslat révén biztonságosabbá és használhatóbbá válik az az uniós eszköz, amellyel gyors segítséget kaphatnak a hazajutáshoz a külföldön bajba jutott, kiszolgáltatott helyzetbe került uniós állampolgárok.

„Ha egy uniós állampolgár az Unió terültén kívül bajba jut és úti okmányok nélkül marad, akkor minden tagállam konzulátusának kötelessége elősegíteni hazajutását. A sürgősségi úti okmány kiadása azonban csak akkor működhet megfelelően, ha nem élnek vissza azzal sem szervezett bűnözés, sem terrorizmus, sem illegális migráció céljával. Ehhez biztonságos, a 21. századi technológiáknak és kihívásoknak megfelelő kiadási rendszerre van szükség” – jelentette ki Gál Kinga. A fideszes jelentéstevő javaslata ezeket a szempontokat veszi figyelembe. A néppárti politikus szerint „ez a javaslat az uniós polgárainkat segíti visszajutni hazájukba épp akkor, amikor leginkább rászorulnak”.

Háttér: Az európai közös ideiglenes úti okmány nem újkeletű dolog, a tagállamokat tömörítő Tanács 1996-ban hozta létre. Az uniós állampolgárok olyan esetekben igényelhetik azt, ha úti okmányuk elveszett, ellopták vagy megsemmisült egy harmadik ország területén és abban az esetben, ha az adott polgár állampolgársága szerinti tagállam nem rendelkezik állandó diplomáciai vagy konzuli képviselettel a szóban forgó országban. Az utóbbi több mint húsz évben bekövetkezett változások miatt van szükség az ideiglenes úti okmány szabályainak frissítésére és megerősítésére, hiszen azok már nem biztosítottak megfelelő védelmet a csalás és hamisítás ellen, ennek következtében pedig a tagállamok is már csak ritkán alkalmazták. A javaslat kiemelt figyelmet fordít a hiányosságok kiküszöbölésére, ezáltal hozzájárulva a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemhez és állampolgáraink biztonságának növeléséhez.