Hírek

Biztonságos kamion-parkolókat Európába!

2021. 11. 25.

Az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el a tehergépjármű-parkolók biztonságáról. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője már 2018-ban felhívta a figyelmet, hogy túl kevés őrzött parkoló van Európa útjain, ez pedig komoly problémákhoz vezethet. Deli Andor emlékeztetett: a biztonságos és őrzött parkolók kiépítése hatalmas pénzügyi befektetést igényel, melyet a különböző infrastrukturális fejlesztések összekapcsolása tud orvosolni. Hangsúlyozta: az Európai Bizottság feladata, hogy koordinálja a tagállami fejlesztéseket és megfelelő pénzügyi hátteret biztosítson ezek számára.

Kósa úgy véli: „A rossz pihenési körülmények, a bűncselekmények és támadások magas kockázata csökkentik a járművezetői szakma vonzerejét, pedig a sofőrök hiánya egyre érezhetőbb”. „A megoldás egy olyan harmonizált uniós szabvány alkalmazása lehetne, amely egyértelműen meghatározná a teherautó-parkolók kötelező biztonsági és kényelmi szintjét. Így el lehetne kerülni olyan tragédiákat, mint annak a román kamionsofőrnek a halála, aki idén májusban munkavégzés közben bűnbandák áldozata lett Franciaországban” – emlékeztetett.

,,A parkolók kiépítését össze kell hangolni más célkitűzésekkel, mint például az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítésével. Így hatékonyabban lehetne elérni a kijelölt célokokat és csökkentenének a beruházásokhoz költségeit” – emelte ki Deli Andor. „A transzeurópai közlekedési hálózatok szabályozásának a felülvizsgálata is jó lehetőséget nyújt erre” – tette hozzá a képviselő.