Hírek

Bemutatták Szvorák Katalin CD-jét

Bemutatták Szvorák Katalin CD-jét

2007. 06. 22.


A lemez egy múlt századi imakönyv fakszimiléjével egybekötve jelent meg. Szvorák Katalin albuma válogatást ad a liturgikus zene egy szeletéből: a XVI-XVII. századi magyarországi népénekekből.

“A zene alapvető emberi tapasztalat. Minden ember magában hordozza a szívdobogás ritmusával” – írta kiadványt ajánló soraiban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. “Ünnep az, ha egy ilyen gyönyörű CD megjelenik” – mondta Szájer József (Fidesz) európai parlamenti képviselő, aki a később Mária-énekekkel, szentekről illetve szentekhez szóló dalokkal, valamint imádságos énekekkel kiegészülő sorozat védnöke, és nem utolsó sorban ötletadója. Szájer József hangsúlyozta, hogy személyes emlékek hozták a bemutatóra. Egy időben voltak egyetemisták Szvorák Katalinnal, az otthontól messze szakadt fiatalok számára a Bibó István Szakkollégiumban Szvorák Katalin tette családiassá a karácsonyi ünnepeket.

A képviselő azt is elmondta, hogy az énekesnő lemezei közül a közép-európai egyházi ünnepeket feldolgozó kiadványokat, azok közül is a pünkösdi ünnepkört bemutató részt tartja a legszebbnek. Innen jött a gondolat, hogy a templomokban hallható énekek gyönyörű dallamvilágát, a több évszázadra visszamenő magyar zenei hagyományt tegyék CD formájában közkinccsé. Nemcsak kárpát-medencei, hanem mélyen európai jelentőségű eseménynek tartja a képviselő a CD megjelenését. Az énekek népi hangszerek kíséretében, Mohácsi Albert hangszerelésében hangzanak fel a CD-n, eleget téve a liturgikus ének három alapvető tulajdonságának: szent, művészi és egyetemes.

A lemezbemutatón Varga László kanonok, az Országos Magyar Cecília Egyesület igazgatója, a váci székesegyház karnagya is méltatta a kiadványt. Az elismeréshez hozzátette, mivel ő az egyházzenei művek kiadásával, tanításával foglalkozik, állíthatja, hogy a CD kitágítja a templomteret, a magyar népének az európai kultúra leggazdagabb fönnmaradt értéke. Úgy vélte, hogy a népének – és a CD – a kapcsolatteremtés egyik kitűnő eszköze, közösségek életét teheti színesebbé. Arra biztatta az alkotókat, hogy mielőbb tegyék teljessé a sorozatot.

Szöveg:MTI

Fotó: www.eppfrakcio.hu