Kisebbségpolitika

Becsey Zsolt: Solana tájékozódjon a Vajdaságban!

Becsey Zsolt: Solana tájékozódjon a Vajdaságban!

2008. 01. 25.

Erről beszélt Solana uniós kül- és biztonságpolitikai főmegbízott koszovói kérdésekért felelős meghatalmazottjával Brüsszelben Becsey Zsolt. A magyar néppárti euroképviselő emlékeztette Stephan Lehne-t arra, hogy a menekültek tömeges betelepedésétől tartó vajdasági önkormányzatok máris sorban döntenek úgy: csakis az adott településről származó menekülteket fogadják vissza.

Becsey Zsolt tájékoztatását megköszönve az Európai Unió Tanácsának Nyugat-Balkánnal foglalkozó részlegigazgatója megígérte: tájékozódik a toloncegyezmény hatásának részleteiről.

A Vajdaság nemzetiségi és etnikai összetételét fenyegető másik elemként Becsey Zsolt arra is rámutatott, hogy a koszovói rendezés kapcsán szintén indulhat újabb menekülthullám az északi tartományba. Az eddigi hasonló tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ilyenkor megnő az intoleráns magatartás megnyilatkozásainak veszélye.

Stephan Lehne erre azt mondta, hogy Koszovóból nem számít nagy szerb elvándorló-hullámra, egyrészt a megállapodás várható erős garanciarendszere miatt, másrészt azért, mert a koszovói szerbek átlagéletkora 58 év.

Általában szólva a Vajdaság érdekében, Becsey Zsolt Solana stratégiai munkatársának hangsúlyozta: a tartományban ideje lenne az oktatásban és az igazságszolgáltatásban megvalósítani az etnikai-nemzeti arányosságot, a felsőoktatásban pedig az önrendelkezést saját kisebbségi intézmények révén. Példaként a magyar euroképviselő azt az úgynevezett Ohridi Modellt hozta föl, amelyet annak idején éppen Stephan Lehne tárgyalt az Európai Unió részéről, amikor az önállósodott Macedónia helyzetét kellett konszolidálni a helyi albánokkal kitört fegyveres konfliktus miatt.

Végül Becsey Zsolt nyomatékosan kérte az Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottjának igazgatóját: Lehne érje el, hogy Javier Solana fordítson figyelmet a vajdasági helyzet részletes és helyszíni vizsgálatára.