Egyéb

Azonnali magyarázatot követelünk Brüsszeltől!

2023. 05. 20.

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői azonnali választ igénylő írásbeli kérdéssel fordul az Európai Bizottsághoz a Barátság kőolajvezetékről megjelent hírekkel kapcsolatban. Brüsszelnek haladéktalanul magyarázatot kell adnia, hogy megfelel-e a valóságnak az az ukrán közlés, miszerint a Bizottság munkatársai javasolták a kőolajszállításokkal történő esetleges zsarolást. Egy ilyen lépés súlyos fenyegetést jelentene Magyarország szuverenitásával szemben.

A Barátság kőolajvezeték kulcsfontosságú szerepet tölt be Magyarország és Közép-Európa olajellátásában. Ezért komoly aggodalomra adnak okot azok a hírek, miszerint az ukrán Ukrtransnafta vállalat vezérigazgatója, Volodimir Tsependa egy feljegyzésben azt közölte, hogy Brüsszelből, az Európai Bizottság munkatársaitól, azt az üzenetet kapta, hogy nyugodtan állítsák le a kőolajszállítást Magyarország felé. Ez teljességgel elfogadhatatlan és felérne Magyarország szuverenitása elleni támadással.

A helyzet tisztázása érdekében három egyértelmű és világos kérdéssel fordulunk az Európai Bizottsághoz. Egyrészt a brüsszeli bürokratáknak tisztáznia kell, hogy tettek-e bármilyen javaslatot Ukrajnának az olajszállítások leállítására. Másrészt a Bizottságnak választ kell adnia, hogy javasolta-e unión kívüli országoknak az EU-ba irányuló energiaszállítás korlátozását. Végül Brüsszelnek el kell határolódnia az energiaellátás zsarolási eszközként történő felhasználásától is.

Az ügy súlyosságának megfelelő, gyors és határozott válaszokat várunk az Európai Bizottságtól.