Oktatás és kultúra

Az oktatás nyújt hosszú távon megoldást a munkanélküliség csökkentésére

Az oktatás nyújt hosszú távon megoldást a munkanélküliség csökkentésére

2013. 10. 22.

Az Európai Parlament mai plenáris ülése elfogadta „Az oktatás újragondolása” című jelentést, mely a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelemmel kapcsolatban a készségekbe való beruházásra helyezi a hangsúlyt. A dokumentum felhívja továbbá a figyelmet a felsőoktatási rendszerek modernizálására; a világszínvonalú szakoktatás és szakképzés megvalósítására; a rugalmas tanulási utakra és a munkaalapú tanulásra.
 
Bagó Zoltán néppárti politikus a szavazást követően rámutatott: egyre nő azon fiatalok száma, akik se nem foglalkoztatottak, se nem részesülnek oktatásban vagy képzésben. Szerinte éppen ennek a tendenciának a javítása érdekében kell azonosítani a tanulók és a munkaerőpiacra belépők főbb készségeit, és előtérbe helyezni a felnőttoktatási és az egész életen át tartó tanulási programokat. Támogatni kell a nyitott oktatási segédanyagok alkalmazását, és hozzáférhetőbbé kell tenni az oktatást és képzést a kiszolgáltatott csoportok számára.
 
Bagó Zoltán emlékeztetett: Magyarországon, október közepén Pápa után megnyílt a második Nyitott Tanulási Központ Sárospatakon is. A program az oktatás, a foglalkoztatottság, az esélyegyenlőség és a szociális biztonság területén biztosít ingyenes tanulási lehetőséget a rászoruló hátrányos helyzetű felnőttek részére. Bagó szerint ez is példázza, hogy hazánk már elkezdett egy folyamatot, ami a készségek és képességek fejlesztésével is elő kívánja segíteni a munkanélküliség kezelését.