Hírek

Az európai polgárok biztonságáért

Az európai polgárok biztonságáért

2007. 09. 20.

Az Európai Néppárti Képviselőcsoport szerdán benyújtotta a 2008. évi uniós költségvetést módosító indítványait az Európai Parlamentben. Az Európai Néppárt a kormányok küldöttei által alkotott Tanáccsal szemben, a 2008. évi kötelezettségvállalások szintjét közel 700 millió euróval, a kifizetések szintjét pedig körülbelül 2 milliárd euróval emelné. A módosítások így az Európai Bizottság által javasolt eredeti kereteket állítanák vissza, azaz a kötelezettségvállalások 129 milliárd euróra, a kifizetések 121,5 milliárd  euróra, a közösségi GNI 0,97%-ára emelkednének.

Az Európai Néppárt módosításainak középpontjában az európai polgárok érdekei állnak, fő célja az európai polgárok biztonságának növelése. A Néppárt a fentiek érdekében 498 millió euróval növelné a Tanács által megvágott, regionális fejlesztésekre szánt pénzeket. A polgároknak szüksége van a 2007-ben induló fejlesztések megvalósulására, ezeket pedig kevesebb pénzből nem lehet végrehajtani.  

A néppárti frakció 2008-ban nagyobb hangsúlyt helyezne az illegális bevándorlás hatékonyabb kontrolljára, különösen a védtelenebb tengeri határok ellenőrzésére, ezért az erre szánt költségvetési források növelését is javasolta.

A képviselőcsoport a polgári védelem megerősítésére indítványozza egy kiegészítő jellegű, készenléti erő felállítását. A javaslat a görög erdőtüzekhez vagy a magyarországi árvizekhez hasonló természeti katasztrófák, ipari balesetek által okozott környezeti szennyezések, terrorista támadások elhárításához nyújtana azonnali segítséget.

Surján László, a parlament Költségvetési Bizottságának néppárti társkoordinátora, örömét fejezte ki, hogy a néppárti képviselőcsoport is támogatja a regionális fejlesztési pénzek általa javasolt emelését és reményét fejezte ki, hogy azt a többi frakció is elfogadja.

Surján László, Schöpflin György és Becsey Zsolt magyar néppárti képviselőkkel együttműködve, a Szerbiának szánt kötelezettségvállalásokat is  megemelné 10 millió euróval, annak érdekében, hogy a szerb kormány megfelelő pénzügyi segítséget kapjon a Szerbia területén élő kisebbségek, így a magyarok hatékony védelméhez.