Környezetvédelem

Az Európai Parlament napirendjén a cianidos bányászat

Az Európai Parlament napirendjén a cianidos bányászat

2013. 09. 18.

Mint ismeretes, Áder János és Tőkés László indítványára az Európai Parlament 2010. május 5-ei határozatában elsöprő többséggel szólította fel az Európai Bizottságot arra, hogy kezdeményezze a cianidos bányászati technológiák teljes körű tilalmát az Európai Unióban. A széleskörű politikai és civil támogatottság ellenére azonban Janez Potocnik környezetvédelemért felelős uniós biztos mindezidáig nem tett eleget a határozatban foglaltaknak.
 
A közelmúltbeli, nagy vihart kavaró romániai események, miszerint a román kormány törvényjavaslata biztosítaná a verespataki aranybánya megnyitásának lehetőségét, újra felerősítették a cianidos bányászat uniós tilalmáért küzdők hangját. Mindezekre tekintettel szeptember elején magyar néppárti képviselők levélben fordultak a környezetvédelemért felelős biztoshoz, kérve az EP határozatban foglaltak mielőbbi végrehajtását, s kemény hangú plenáris felszólalásban követelték az Európai Bizottság azonnali fellépését a román kormány közveszélyt okozó törvényjavaslata ellen.
 
Bánki Erik mindemellett kezdeményezte, hogy az EP Környezetvédelmi Bizottsága vegye napirendre a kérdést. A fideszes politikus javaslata pozitív fogadtatásra talált a frakciók részéről, akik indokoltnak találták szakbizottsági meghallgatás tartását a témában. Ezáltal a képviselőknek lehetőségük lesz arra, hogy a romániai fejlemények fényében nyilvánosan vonják kérdőre a Bizottságot, miért nem tett eleget az EP 2010. május 5-ei határozatának, s miért nem kezdeményezte eddig a cianidos bányászat uniós tilalmát.
 
A kérdés európai napirenden tartása rendkívül fontos, hiszen a romániai belpolitikai színjáték ellenére továbbra is van esély, hogy a verespataki bányaberuházás megvalósul. "Nem szabad megpihennünk, fáradhatatlanul lobbiznunk kell azért, hogy az Európai Parlament döntésének érvényt szerezzünk" – mondta Bánki Erik, a meghallgatást kezdeményező fideszes EP-képviselő.