Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Az Európai Parlament az élelmiszer- biztonságért

Az Európai Parlament az élelmiszer- biztonságért

2008. 06. 19.

Az Európai Parlament strasbourg-i ülésén elfogadott határozata értelmében felszólítja az Európai Bizottságot, hogy továbbra se engedélyezze a klórral kezelt amerikai csirkehús behozatalát.

Az amerikai szabályozás megengedi, hogy a baromfihús fertőtlenítését egy viszonylag olcsó eljárással, klórozással biztosítsák. Az EU azonban nem tartja elég biztonságosnak a tengerentúli eljárást, mivel annak alapján elegendő csupán egyszeri kezeléssel, a termelési folyamat legvégén elvégezni a kórokozó-mentesítést. A klórozás ráadásul egy igen drasztikus beavatkozás, amely eltüntet minden korábbi, esetleges fertőzésre utaló nyomot. Ezáltal követhetetlenné teszi az előállítási folyamatot, az annak során esetlegesen felmerülő élelmiszerbiztonsági kockázatokat.

Az európai élelmiszerbiztonsági jogszabályok ezzel szemben megkövetelik, hogy az adott élelmiszer útja végig nyomon követhető és ellenőrizhető legyen, a baromfiteleptől a fogyasztó asztaláig.

Glattfelder Béla emlékeztetett arra: a közösségi előírások nemcsak szigorúak, hanem jelentős többletköltségeket is okoznak a termelőknek. Az európai és a magyar baromfiágazat az utóbbi időben jelentős összegeket fordított arra, hogy megfeleljen az uniós jogszabályoknak. Az amerikai csirkehús engedélyezése ezért nemcsak a fogyasztók biztonságát veszélyeztetné, hanem súlyosan méltánytalan lenne az európai termelőkkel szemben, akik versenyhátrányba kerülnének az olcsó amerikai importtal
szemben.

A képviselő végül leszögezte: az európai élelmiszerbiztonsági előírások a világon a legszigorúbbak közé tartoznak. „Nem szabad megengedni, hogy az importból származó, nem biztonságos termékek aláássák az Európai Unió élelmiszerbiztonságát” – nyilatkozta.