Oktatás és kultúra

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet megalakulásáról

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet megalakulásáról

2008. 09. 22.

A képviselő felszólalásának teljes szövegét alább közöljük:

Szeptember 15-én megtartotta alakuló ülését az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Budapesten. Magyarország és az intézmény központjául választott város, Budapest nagy hagyományokkal rendelkezik a tudományos kutatás terén, gondoljunk csak arra a 12 Nobel-díjjal kitüntetett magyar tudósra, akik a XX. század kulcsfontosságú tudományos felfedezéseiben vettek részt.

Az új intézmény legfontosabb célja, hogy erősítse az együttműködést az európai tudományos központok között, és hálózatot hozzon létre az egyetemek, kutatóintézetek és az innovációban részt vevő privát szféra között. Ez a cél egybe vág a Lisszaboni Stratégia alapelvével, a tudásalapú társadalom létrehozásának gondolatával, amelynek középpontjában a versenyképesség javítása, a gazdasági növekedés elősegítése és a munkahelyteremtés áll.

Kérem, engedjék meg, hogy megköszönjem a döntéshozóknak, hogy e fontos intézmény helyszínéül Budapestet választották. Meggyőződésem, hogy Magyarország kiváló házigazdája lesz az intézménynek, szeretném felhívni a figyelmet az ügyben megnyilvánult példátlan politikai egyetértésre. Őszintén remélem, hogy az intézet elő fogja segíteni a jövő év sikerét, amelyet az Európai Unió a Kreativitás és az Innováció évének nyilvánított.