Környezetvédelem

Az európai fogyasztók érdekeit szolgálja az új GMO szabályozási javaslat

Az európai fogyasztók érdekeit szolgálja az új GMO szabályozási javaslat

2014. 12. 17.

Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő a szavazást követően emlékeztetett: Magyarország elkötelezett a GMO-mentes mezőgazdaság és a minőségi élelmiszerek előállítása mellett. Hazánk Alaptörvényben rögzített célkitűzése, hogy hosszú távon, biztonságosan fenntarthassa GMO-mentességét. Ez biztosítja a biológiai sokféleséget, a magas színvonalú ökológiai gazdálkodást, a minőségi élelmiszer-előállítást és termékeink fizetőképes piacokon való eladhatóságát.
 
Noha az uniós országok többsége is elutasítja a GMO-kat, néhány nagy tagállam ellenállása miatt rögös út vezetett az új jogszabály megszületéséhez. A több mint négy éve húzódó döntési folyamatban Magyarország következetesen kiállt a tagállamok szabad döntése mellett és javaslataival vezető szerepet játszott abban, hogy mindenki számára elfogadható kompromisszum születhessen.
 
A néppárti politikus szerint az ellentét alapvetően nem a tudományosságban hívők és nem hívők között volt. A politikai vita mögött valójában az állt, hogy képesek vagyunk-e a jövő generációkért felelősen, hosszútávon gondolkodni vagy a pillanatnyi hasznot, rövidtávú látszatmegoldást részesítjük előnyben.
 
Hölvényi György kiemelte: „Külön öröm számomra, hogy a tárgyalások során végül a Tanácsban, többek között a magyar kormány, az Európai Parlamentben pedig a néppárti képviselők támogatásával egy korábban nehezen elképzelhető, a magyar érdekeknek kedvező megállapodás született”.
 
Az új szabályozás legfontosabb rendelkezése szerint a jövőben egy adott tagállam szabadon dönthet bármely GMO fajta tiltásáról vagy korlátozásáról. Fontos továbbá, hogy a GMO-kat termesztő államok kötelesek olyan védőintézkedéseket hozni a határmenti területeiken, amelyek védősávok alkalmazásával megakadályozzák a GMO-k szomszédos országokba való átjutását.
 
„Az európai fogyasztók többsége a GMO-mentes termékeket részesíti előnyben. Ezért különösen fontos, hogy a januárban az Európai Parlament plenáris ülésére kerülő javaslat az ő érdekeiket tartja szem előtt” – hangsúlyozta Hölvényi György.