Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Az EU-nak önellátónak kell maradnia élelmiszerből!

Az EU-nak önellátónak kell maradnia élelmiszerből!

2007. 10. 26.

A képviselő emlékeztetett arra: a mezőgazdasági árak emelkedését elsősorban az élelmiszerek iránti fokozódó ázsiai kereslet, a bioüzemanyagok növekvő felhasználása és az elmúlt évek tapasztalatlan kedvezőtlen időjárási körülmények miatti rossz termés okozza.

Az emelkedő árak és az apadó készletek miatt egyre nehezebb megfelelő mennyiségű takarmányhoz, élelmiszerhez jutni. Egyes országok, mint például Oroszország, exportadókat vezettek be, annak érdekében, hogy a gabonát belföldön tudják tartani.

“Az EU-nak immár nem a agrárfeleslegek problémájával kell szembenéznie. A Közös Agrárpolitikának az élelmiszer-önellátás biztosítására kell törekednie. A legfontosabb feladat, annak elkerülése, hogy Európa az energiához hasonlóan élelmiszerből is importfüggővé váljon.” – nyilatkozta a képviselő.

Glattfelder Béla rámutatott arra, hogy egyértelmű hiba volt az EU részéről a kukoricaintervenció idei megszüntetése. Az intervenció fontos és hasznos eszköze lehet az árak stabilitásának és az ellátás biztosításának. “Az elmúlt években felvásárolt magyar intervenciós kukorica nélkül most sokkal nagyobb baj lenne az európai takarmánypiacokon” – emlékeztetett a képviselő.

A jelenlegi helyzetben az EU-nak és a tagállamoknak felül kell vizsgálnia azt, hogy ilyen helyzetben elfogadható, hogy élelmiszerből üzemanyagot gyártsanak. Ez tovább hajtja felfelé az árakat, és környezetvédelmi szempontból is aggályos, hiszen a gabonából nyert bioetanol előállításához csak 30%-kal kevesebb fosszilis üzemanyagot kell felhasználni, mint amennyit kiváltanak vele, tehát az energiahatékonysága nagyon alacsony.

Glattfelder Béla szerint az Európai Bizottságnak és a tagállamok agrárminisztereinek a fenti szempontokat kell szem előtt tartaniuk a KAP közelgő, ún “egészségügyi” felülvizsgálata során is.