Környezetvédelem

Az EU fellép a környezetre veszélyes gázok kibocsátása ellen

Az EU fellép a környezetre veszélyes gázok kibocsátása ellen

2013. 06. 20.

Az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni küzdelem jegyében az uniós jogalkotás 2030-ig radikálisan csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását Európában, és ösztönzi a környezetbarát technológiákra történő átállást annak érdekében, hogy unokáink is egészséges környezetben nőhessenek fel. A rendelet által előrevetített technológiai váltás eredményeképpen a fluortartalmú üvegházhatású gázok kibocsátása 2030-ig várhatóan több, mint 80%-kal fog csökkenni a jelenlegi szinthez viszonyítva. A tervezet ugyanakkor az ipari biztonság, az ágazati sajátosságok és a gazdasági szempontok összetett szempontrendszerét is figyelembe veszi, és nem ír elő olyan kötelezettségeket az európai ipar számára, amelyek érvényesítése technológiai vagy gazdasági korlátokba ütközne.
 
Bánki Erik, a jogszabálytervezet néppárti felelőse hangsúlyozta: a frakcióközi tárgyalások során olyan kompromisszumos megállapodás született, amely lehetővé teszi mind az európai ipar versenyképességének megőrzését, mind az EU által előirányzott, igen ambiciózus környezetvédelmi célkitűzések elérését. Számos területen — így többek között a kiskereskedelmi egységek, az energiaszolgáltatás, az egészségügyi alkalmazások és a tűzoltó rendszerek területén — továbbra is megengedi a gazdasági szereplők számára, hogy a jelenlegi technológiát tovább működtessék, sőt fejlesztéseket is végrehajtsanak. Azokon a területeken azonban, ahol a fluortartalmú üvegházhatású gázok helyett már környezetbarát, alternatív technológiai megoldások állnak rendelkezésre — így többek között a nagyáruházak hűtőberendezései esetében — megfelelő átmeneti idő után már csak a korszerű, környezetbarát berendezések piaci forgalmazása lesz lehetséges. A már meglévő, régebbi technológiára épülő berendezések üzemben tartását azonban az EU egészen az életciklus végéig továbbra is engedélyezi.
 
A képviselő felhívta a figyelmet: az új jogszabály elfogadásával az uniós jogalkotás jelentős lépést tesz annak érdekében, hogy a jövendő nemzedékre egészségesebb környezetet és biztonságos technológiát hagyományozzunk.