Kül-és biztonságpolitika

Az EP előtt a 2015-ös szerb országjelentés

Az EP előtt a 2015-ös szerb országjelentés

2015. 12. 07.

A mai napon az Európai Parlament Külügyi Bizottsága szokatlan gyorsasággal kezdte meg a tárgyalásokat a 2015-ös szerb országjelentésről. „A gyors ütem bizonyosan annak tudható be, hogy az EP igyekszik felzárkózni a Tanácshoz, illetve ahhoz a körülményhez, hogy Szerbia minden valósínűséggel még az idén zöld lámpát kap a 35-ös és 32-es fejezetek megnyitásához” – mutatott rá Deli Andor.
 
"Ma David McAllister német néppárti képviselő bemutatta rövid és tömör, ugyanakkor pozitív hangvételű jelentéstervezetét Szerbiáról. A dokumentum kimondja: Szerbia az EU fontos partnere a Balkánon. Elég, ha csak a migrációs áradat kezelésében és irányításában való szerepét tekintjük. Nyilvánvaló, hogy nem csak Szerbiának van szüksége az EU-ra, hanem az EU-nak is szüksége van egy stabil, EU felé forduló Szerbiára" – hangsúlyozta Deli.
 
A jelentés idén is kiegyensúlyozott lett. Pozitívan értékeli Szerbia munkáját többek között a regionális együttműködés, migráció kezelése, valamint a gazdasági reformok területén, ami további ösztönzést adhat Belgrádnak, hogy kitartson az uniós integráció felé vezető úton. Hiányosságként a dokumentum idén is felhívja a figyelmet a sajtószabadság még mindig nehéz helyzetére, a szerb és EU-s külpolitika összehangolásának hiányára, a szervezett bűnözés és korrupció elleni harc fokozására, ezeken a területeken ugyanis Szerbiának sok tennivalója van még.
 
Deli Andor jelentős eredménynek tekinti, hogy az idei tervezetben hangsúlyos helyet foglalnak el a Vajdaság státuszáról és finanszírozásáról szóló kérdések, továbbá azok további halogatás nélküli rendezése.
 
"Kisebbségi vonatkozásban sajnos kevés szerepel a jelentéstervezetben, ám a Nemzeti Tanácsokról szóló törvény mielőbbi elfogadása és a meglévő hatásköreinek a megőrzése már benne van a szövegben. Ugyanakkor egyéb számunkra fontos kérdések csupán említés szintjén szerepelnek a tervezetben. Ilyenek az oktatás, a kisebbségi média, a részarányos foglalkoztatás valamint a kisebbségi cselekvési terv kérdése. Ezekkel kapcsolatban több módosító indítványt fogok benyújtani, bízva abban, hogy a tavalyihoz hasonlóan sikeresek leszünk, és nagy részüket elfogadja a bizottság" – hívta fel a figyelmet a néppárti képviselő.
 
Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága januárban fogja a módosító indítványokat tárgyalni.