Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Az amerikaiak nem kérnek az agrárreformból

Az amerikaiak nem kérnek az agrárreformból

2008. 05. 28.

A magyar néppárti delegációnak eddig is az volt az álláspontja, hogy az Európai Unió nem áldozhatja fel az európai mezőgazdaság érdekeit annak érdekében, hogy a WTO tárgyalásokon megállapodás szülessen. Ilyen feltételek mellett – Glattfelder Béla szerint – nyilvánvalóan nincs értelme, hogy az Unió folytassa a tárgyalásokat.

Ugyanis az amerikai törvényhozás nemrégen elsöprő többséggel fogadta el a jelenlegi agrártámogatási rendszerének további életben tartását, azaz a Farm Bill 2012-ig való meghosszabbítását. Ezzel szinte teljesen biztossá vált, hogy – ellentétben az európai termelőkével – a következő időszakban nem fog csökkeni az amerikai gazdák támogatása.

Glattfelder Béla, magyar néppárti képviselő kiemeli: a Kongresszus döntése egy újabb ok arra, hogy az Európai Bizottság leállítsa a Közös Agrárpolitika (KAP) Állapotfelmérését és az agrártámogatások további csökkentését. Az Egyesült Államok ugyanis a világ legnagyobb agrárexportőre és számos piacon az EU versenytársa. Megengedhetetlen, hogy miközben az amerikai termelők támogatásai változatlanok maradnak, az EU csökkentse a támogatásokat, és ezzel tovább növelje az európai gazdák versenyhátrányát.

Így az amerikai döntésnek jelentős hatása lehet a WTO Dohai Fordulója keretében folyó agrárkereskedelmi tárgyalásokra.

Bebizonyosodott az is, hogy nincs igazuk azoknak, akik szerint a KAP reformja és a támogatások csökkentése elkerülhetetlen, hiszen az amerikai törvényhozás dönthetett úgy, hogy nem kér a reformokból, és változatlanul hagyja agrárpolitikáját.

Az EU-nak is egyszerűen csak ugyanezt kellene tennie. Így megőrizhető az európai mezőgazdaság versenyképessége és az élelmiszerbiztonság. A jelenlegi magas  élelmiszerárak és nagy áringadozások mellett az európai fogyasztók érdeke is, hogy az EU élelmiszerből önellátó tudjon maradni, és ne legyen kiszolgáltatva az importnak.