Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Az állattartókat fenyegető spekulációval szemben fel kell lépni

Az állattartókat fenyegető spekulációval szemben fel kell lépni

2010. 11. 11.

A képviselő az Európai Parlamenti mai plenáris ülésén, az állattenyésztő ágazatok válságáról szóló vitában kiemelte, hogy az európai állattenyésztők nehéz gazdasági helyzetének több oka van. Mivel a harmadik országokból származó importtermékeknek nem kell megfelelniük az európai termékekkel szemben támasztott szigorú élelmiszerbiztonsági, állatjóléti és környezetvédelmi feltételeknek, ezért jóval olcsóbbak az európai termékeknél.

A jelenlegi válság másik oka a gabonaárak jelentős emelkedése. A takarmányozási célra használt gabonafélék árainak egyre szélsőségesebb ingadozásai előre láthatók voltak. Glattfelder Béla emlékeztetett rá, hogy korábbi felszólalásaiban többször is felhívta erre a figyelmet. Az Európai Bizottság semmit nem tett ennek megakadályozására, ugyanakkor az utóbbi években először a kukorica, majd – a búza kivételével – a többi gabonaféle esetében is megszüntette az intervenciót.

Az intervenció leépítése különösen azért bizonyult hibás lépésnek, mivel a gabonakereskedelem koncentrálódásának folyamata az utóbbi években felgyorsult. Azok a nemzetközi gabonakereskedő cégek, amelyek domináns piaci pozíciókat foglalnak el, képesek befolyásolni az árakat. Az intervenció leépítését követően az Európai Bizottság eszköztelen maradt ezzel a spekulációval szemben. A spekulációnak ugyanakkor nemcsak a gazdák, hanem minden európai polgár a vesztese. Egyrészt mint fogyasztók, másrészt mint adófizetők, hiszen a 2005-ben és 2006-ban, alacsonyabb intervenciós áron felvásárolt magyar kukoricát az Európai Bizottság az áremelkedéseket követően jelentős haszonnal tudta értékesíteni.

Mára az Európai Unió nem rendelkezik megfelelő készletekkel. A még rendelkezésre álló 2,8 millió tonna árpa nem képes ellensúlyozni a kedvezőtlen piaci folyamatokat és a spekulációs törekvéseket. Megfelelő intervenciós készletek híján az Európai Unió arra sem képes, hogy számottevő segítséget nyújtson az éhezés által fenyegetett régióknak, például az árvíz sújtotta Pakisztánnak. A vita során felmerültek olyan elképzelések, miszerint az Európai Uniónak exportadót kellene bevezetnie a gabonafélékre. A képviselő nem ért egyet ezzel a javaslattal.

Az Európai Bizottság jövő héten hozza nyilvánosságra a Közös Agrárpolitika 2013 utáni jövőjével kapcsolatos elképzeléseit. Glattfelder Béla elmondta, hogy az Európai Bizottságnak ebben a dokumentumban színt kell vallania: hajlandó végre valódi intézkedéseket hozni az áringadozások mérséklésére, vagy továbbra sem tesz semmit az spekuláció megfékezése érdekében.