Hírek

Az uniós költségvetésnek az európai nemzetgazdaságok gazdaságvédelmi céljait kell szolgálnia. Elutasítunk minden kísérletet, amelyik költségvetési eszközökkel akarja a tagállamokat zsarolni!

2020. 07. 08.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma a tagállamok állam- és kormányfőinek júniusi és júliusi csúcsértekezletével kapcsolatos kérdéseket tekintette át. Az Európai Tanács két ülése a 2020 utáni többéves pénzügyi kerettervvel (MFF) és a koronavírus okozta gazdasági válság utáni helyreállítás kérdéseivel foglalkozik. Deutsch Tamás a vita kapcsán kiemelte: Magyarország igazságos uniós költségvetést akar. Ellentétes lenne a közös európai célkitűzésekkel, ha az uniós finanszírozás nem a kohéziót, a szegényebb tagállamok felzárkózását szolgálná. Hazánk egy tisztességes megoldást támogat.

Deutsch Tamás a Költségvetési Bizottság (BUDG) fideszes tagja elmondta: „Az állam- és kormányfők által egyhangúlag elfogadott többéves pénzügyi keretterv és helyreállítási csomag nélkül az Európai Parlament (EP) csak fejlesztési kívánságlistát fogalmazhatna meg. A következő évek gazdaságvédelmét meghatározó felzárkóztatási- és helyreállítási forrásokról az állam- és kormányfők döntenek. Az Európai Parlamentnek egy szavazata van: ezt a döntést jóváhagyja, vagy elutasítja.”

Deutsch Tamás kiemelte: „Az Európai Parlament balliberális többsége ezt a hozzájárulási jogot a fejlesztési források kifizetésének az úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötésétől teszi függővé, valójában azonban a tagállamok politikai zsarolására alkalmas eszközt akar létrehozni a felzárkóztatási források zárolásának lehetőségével. A balliberális oldalnak nem számítanak a gazdaságvédelem céljai, a koronavírus okozta gazdasági válságból való mielőbbi kilábalás szempontjai. Egy dolog fontos nekik: rágalmak és fake news híresztelések alapján folyamatosan nyomás alatt tartsák a koronavírussal szemben jól védekező, a gazdaságvédelemben élen járó tagállamokat, a vállalkozásoknak, gazdálkodóknak járó fejlesztési forrásokat pedig komoly mértékben csökkentsék, hogy aztán az így elvett pénzeket például agresszív fellépésükről hírhedt nemzetközi liberális jogvédő szervezeteknek juttassák.”

Győri Enikő, az EP Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságának (ECON) tagjaként hangsúlyozta: „Magyarország a válságkezelésben eredményesebb volt, mint az Unió többsége. Az elmúlt években a Fidesz-KDNP vezette kormányok intézkedéseinek köszönhetően kiemelkedő gazdasági teljesítményt értünk el, így a válság is felkészültebben ért minket. Magyarországot az uniós átlagnál kisebb mértékben sújtja a krízis: az Európai Bizottság nyári előrejelzése szerint a GDP idén 7 százalékkal csökken a tavalyi 4,7 százalékos növekedés után, míg 2021-ben 6 százalékos gazdasági növekedés várható. Biztató, hogy a helyzet komolysága ellenére kisebb nálunk a visszaesés. A magyar kormány folytatja a jól időzített gazdasági intézkedéseit, amelyek a munkahelyek megőrzését célozzák. Az EU-s források elosztásában azonban nem szabad hátrányosan kezelni azokat a tagállamokat, amelyek eredményesen kezelték a válságot.”

Az elfogadás előtt álló 2021-2027-es pénzügyi keretterv kapcsán Deutsch Tamás hangsúlyozta: „Magyarország igazságos uniós költségvetést akar. Ellentétes lenne az európai értékekkel, a közös európai célkitűzésekkel, ha az uniós finanszírozás nem a kohéziót, a szegényebbek felzárkózását szolgálná. Hazánk egy tisztességes megoldást támogat.”