Az uniós költségvetés nem lehet nyomásgyakorlás eszköze

2018. 05. 24.

Kocsis András Magyarország hollandiai nagykövete egy, az Európa jövőjéről szóló panelbeszélgetést szervezett a mai napon a magyar V4 elnökség alkalmából.  Hans Van Baalen és Nagy József néppárti képviselők mellett Járóka Lívia, az EP fideszes alelnöke is részt vett az eseményen, melynek témája a következő többéves uniós pénzügyi keret szegénységgel kapcsolatos fejezeteinek tervezési folyamata volt.

Járóka Lívia elmondta: „Az Európa jövőjéről folytatott jelenlegi vita során az Európai Bizottságnak törekednie kell arra, hogy az új költségvetési javaslat tükrözze az európai emberek akaratát és szükségleteit. Új kihívások érik az európai munkaerőpiacot, melyekre Európának is választ kell adnia, ami csak képzésbe és az oktatásba való befektetéssel lehetséges. Rugalmas munkaerőpiacot kell teremteni, ha versenyképesség elvesztésétől tartunk a globális piacon”.

„A pénzügyi válság kirobbanása óta eltelt pár év, és bár a helyzet javult az európai gazdaság még mindig lábadozik. Az EU-nak tehát még ambiciózusabb pénzügyi keretre van szüksége a 2020 utáni időszakra vonatkozóan, hogy jobb esélyeket biztosítson az Unió polgárai számára” – mondta el néppárti képviselő.

Járóka Lívia kiemelte: rossz döntés a kohéziós politikára szánt keret 10%-os tervezett csökkentése, hiszen 2020 után is kiemelten fontos, hogy az eredeti célkitűzésének megfelelően áthidalják a tagállamok közötti fejlettségi különbségeket. Ehhez a közép és kelet-európai tagállamoknak hatékonyabban kell felhasználniuk a kohéziós forrásokat. Ugyancsak fontos tényező a pénzforrások megfelelő lehívása, vagyis egyszerűsödnie kell a  hozzáférési feltételeknek, hogy a leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévőknek is legyen esélye a pénzeszközök hatékony felhasználására. A néppárti alelnök szerint ki kell terjeszteni a jelenlegi roma stratégiát az összes szegény néprétegre az Unióban, s egy erős és koordinált monitoring rendszer kell, hogy támogassa azt.

„A jogállamiság kondicionalitáshoz kötött feltételrendszereivel kapcsolatos új javaslatok igencsak vitathatóak, azok jogalapját, hatályát és túlzottan általánosító jellegét tekintve” – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus. Nem elfogadhatóak azon önkényes mechanizmusok, melyek lehetővé teszik az uniós pénzeszközök politikai nyomásgyakorlásként való felhasználását. Az uniós költségvetést ugyanis jogszabályokban kell szabályozni, nem pedig politikai álláspontoknak és esetlegesen elfogult nézetek alapján.