Hírek

Az uniós jogszabályok nem állhatnak a tagállamok alkotmányai felett

2023. 07. 19.

Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága (FEMM) a leszármazással kapcsolatos ügyekben a joghatóságról, az alkalmazandó jogról, a határozatok elismeréséről és a közokiratok elfogadásáról, valamint az európai leszármazási igazolás létrehozásáról vitázott szerdai ülésén. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta a gyermekjogok védelmének és a jogharmonizációnak a fontosságát. Ugyanakkor kiemelte: a határokon átnyúló elemek szabályozása során az uniós jogszabályok nem állhatnak a tagállamok alkotmányai felett.

“Közös értékeink az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok, és ide bele kell értenünk a kisebbséghez tartozó személyek jogait is. Elengedhetetlen mindezen elvek tiszteletben tartása, a gyermekvédelem jogi biztosítékainak fejlesztése során közös munkánk alapjául kell szolgálniuk” – emelte ki a politikus. 

“Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy a gyermekek jogairól, a családról és annak fogalmáról alkotott elképzelések kizárólagos tagállami hatáskörbe tartoznak. A tagállamok családjoggal kapcsolatos jogi szokásai gazdag, heterogén múltra tekintenek vissza, miközben folyamatosan fejlődnek, ezt a fejlődést pedig a nemzeti jogszabályok követik. Erre a megközelítésre kell reagálnunk nekünk, itt, az Európai Parlamentben” – hangsúlyozta Járóka. Legfontosabb feladatunk gyermekeink védelmének biztosítása. Ez pedig egy európai összehangolt gondolkodást igényel. Ugyanakkor ebből a közös gondolkodásból nem kerülhetnek ki győztesen azok a lopakodó, hatáskörbővítésre törekvő, a tagállamok mozgásterét csökkentő javaslatok, amelyek az utóbbi időben előtérbe kerültek.