Hírek

Az uniós gazdasági kormányzás reformja során a tényszerűséget és egyenlő bánásmódot kell követni!

2023. 11. 07.

Az Európai Parlament Gazdasági Bizottsága (ECON) ma vitatta meg az uniós gazdasági kormányzás reformját. Győri Enikő fideszes EP-képviselő felszólalásában elmondta: „A reformra szükség van. A cél, hogy a növekedés feltételeinek megteremtése és a felelős gazdálkodásra ösztönzés egyensúlyban legyen. Az új szabályoknak biztosítaniuk kell a tagállamok közötti egyenlő bánásmódot, valamint hogy a Bizottság ne élhessen vissza mérlegelési jogköreivel.”

“Az adósságcsökkentés során objektív célérték kell. Ez a garancia arra, hogy a Bizottság elfogulatlanul kezelje a tagállamokat. Jó irány az is, hogy a tagállamok maguk tehetnének javaslatot a Bizottságnak a saját költségvetési pályájukra.”

A képviselő három területen vár fejlődést: “Először is, az adósságfenntarthatósági elemzés (DSA) feltételezésekre támaszkodik, ezért erre nem lehet döntést alapozni, melynek lehetséges következménye például hogy egy tagállam ellen túlzottdeficit-eljárást indítanak. Egy, a tagállamok által elfogadott objektív módszertanra van szükség. Továbbá az uniós országok gazdaságpolitikáinak összehangolása során meg kell tartanunk az eredeti fókuszt: az államháztartás fenntarthatóságának biztosítását. A szociálpolitika beemelése ideológiai vitákhoz és a tagállami mozgástér elvesztéséhez vezetne”

Végezetül a képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy a reformot is lopakodó hatáskörbővítésre használná a Parlament. “Nem szabad összekeverni az uniós intézmények szerepét. Az Európai Parlament egy politikai testület, amelynek nem lehet köze a tagállamok költségvetési terveinek felügyeletéhez” – húzta alá a képviselő.