Hírek

Az uniós források hatékonyabb felhasználása szükséges a szegénység felszámolása érdekében

2018. 07. 04.

Az Európai Parlament plenárisa ma vitát tartott Matteo Salvini olasz belügyminiszter szintikkel és romákkal, valamint a kisebbségek jogaival kapcsolatosan tett legutóbbi nyilatkozatáról. Felszólalásában Járóka Lívia, az EP első roma származású alelnöke elítélt minden olyan tettet és szándékot, legyen az közvetlen vagy közvetett, amely negatívan  vagy diszkriminatívan érinti a romákat.

„A hamis hírek korában soha nem lehet elhamarkodottan ítélni, főleg anélkül, hogy az olasz belügyminiszteri kabinet magyarázatát meghallgattuk volna. A legutolsó hírek szerint Salvini azért akarja megszámláltatni a romákat Olaszországban, hogy megtudja, milyen módon kerültek felhasználásra az uniós források. Az új hírek fényében,  a miniszter állítása akár megalapozott is lehet, abban a tekintetben, hogy sajnálatos módon az Unió legfontosabb pénzügyi forrásai, a strukturális alapok nem érték el a legszegényebb réteget és nem javították az érintettek életkörülményeit” – mondta a fideszes EP-képviselő.

Napjainkban minden ötödik uniós polgár szegénységben él, ez több mint 100 millió ember. A következő munkások nemzedéke szegény családba fog születni. Ennek kevesebb, mint 7 százaléka roma származású és körülbelül 3-5 százaléka rendelkezik migráns háttérrel. Tehát egyáltalán nem etnikai kérdésről van szó. Még Ukrajnában sem, ahol most a romákat gyilkolnak, látszólag etnikai hovatartozásuk miatt. Ennek kapcsán a néppárti képviselő tegnap személyesen köszönte meg Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, hogy a jövő heti EU-Ukrajna csúcson közben jár annak érdekében, hogy a találkozón teret kapjon az ukrajnai roma gyilkosságok és kisebbségek helyzetének témája

„Munkahelyekre, óvodákra, szakképzésre, gyárakra, digitalizálásra, diszegregációra, mezőgazdaságra van szükség, és egy alapos és erős monitoring rendszerre, mind az EU-n belül és kívül, hogy követni tudjuk az előrehaladást” – hangsúlyozta Járóka.

„A jelenlegi uniós alapok nagymértékben kihasználatlanok, még 3 évünk van ennek orvoslására. Javítani kell a pénzügyi források felhasználásnak arányát. Ahogy Sebastian Kurz osztrák kancellár is elmondta az EP-ben, Európa versenyképességét fokozni kell, melynek kulcsa a képzett munkaerőben rejlik. Itt az alkalom tehát, hogy munkahelyeket teremtsünk és képezzük a hátrányos helyzetűeket. Ennek eléréséhez át kell nézni a meglévő nemzeti stratégiákat, úgy kell kihasználni azokat, hogy hozzájáruljanak a romaellenes és szegénység elleni érzések felszámolásához Európában” – tette hozzá a néppárti politikus.

Járóka Lívia kéri továbbá a Bizottságot, hogy a soron következő félidős értékelésében mérhető célokat fogalmazzon meg és lehetséges szankciókat helyezzen kilátásba. Ennek segítségével a decemberi Tanács valóban megváltoztathatja az olasz és más európai nyomornegyedek, hátrányos helyzetű vagy elmaradott régiók helyzetét.