Hírek

Az uniós csatlakozás Szerbia jövőbeli fejlődésének záloga

2019. 03. 27.

Járóka Lívia, az Európai Parlament nyugat-balkáni régióért felelős alelnöke ma vendégül látta a 10. Európai Parlament és az EU-Szerbia stabilizációs és társulási parlamenti bizottság ülésére érkező szerb delegációt egy munkaebédre. Az ebéd a vegyes bizottsági ülés nyitóprogramjaként került megrendezésre.

Az EP-alelnök nyitóbeszédében elismerte a szerb kormány uniós csatlakozás iránti elkötelezettségét  és kiemelte, hogy az Európai Parlament mindig kiemelt figyelmet fordított a Szerbiával, mint az egyik élen járó tagjelölt országgal fenntartott kapcsolataira. Járóka biztosította a résztvevőket, hogy az Európai Parlament továbbra is támogatja az EU bővítési politikáját, és meggyőződése, hogy az EU-hoz való csatlakozás Szerbia jövőbeli fejlődésének és jólétének záloga. A jelenlegi politikailag feszült időszakra való tekintettel a fideszes politikus arra ösztönözte a feleket, hogy tárgyalások útján oldják meg a nézeteltéréseket.

Járóka a beszéde végén kiemelte, hogy a társadalmi élet peremére szorult roma gyermekek egyre nagyobb mértékben vesznek részt a kötelező oktatásban, ami elismerésre méltó. „A nem roma szomszédaikkal összehasonlítva azonban a romák kétszer olyan magas munkanélküliségi ráta, szükséges esetén kevésbé valószínű, hogy orvoshoz fordulnak, és sokkal nagyobb arányban vannak kitéve éhezésnek. Őszintén üdvözlöm a romák társadalmi befogadására vonatkozó 2016–2025-ös stratégiát és cselekvési tervet Szerbiában, és sürgetem az egyértelmű célok és mutatók meghatározását az új stratégia végrehajtásának nyomon követésére” – mondta az EP alelnöke.

Járóka Lívia EP-képviselő rendkívül elkötelezett a romák életének javítása és társadalmi és gazdasági felzárkóztatása iránt. Ennek bizonyítékaként jövő szerdán délután egy órától az Európai Parlamentben konferenciát szervez ebben a témában, amely részeként megvitatják a nyugat-balkáni romák helyzetét is.