Hírek

Az oktatás és a kultúra Európa egyik legfontosabb erőforrása

2021. 11. 11.

Az Európai Parlament november 10-ei plenáris ülésén került sor az Európai Oktatási Térséggel (EOT) foglalkozó előterjesztés megvitatására, mely hozzájárul a minőségi és versenyképes oktatáshoz. Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: “Mindenkinek joga van az oktatáshoz, ez jelenti a társadalmi kohézió alapját. Az oktatásra fordított kiadások befektetést jelentenek a jövőnkbe, ezért a tagállamoknak prioritásként kell kezelniük”. A képviselő szerint az “EOT a diplomák és képesítések kölcsönös elismerésével több lehetőséget, mobilitást és nemzetközi tapasztalatot biztosíthat, tiszteletben tartva a tagállamok hatáskörét az oktatáspolitikában”.

Az EOT előrelépést hoz a felsőoktatás és szakképzés terén is. Ezzel kapcsolatban a képviselő felhívta a figyelmet Magyarország példaértékű felsőoktatási reformjára, kiemelve: “a magyar felsőoktatási modellváltás, célja az egyetemek versenyképességének javítása és a finanszírozásuk növelése, valamint arra törekszik, hogy kiszámíthatóbb működési környezetet alakítson ki, növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát”. Hangsúlyozta továbbá: “Kiemelt cél, hogy az egyetemek központi szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és az innovációban, növekedjen az idegennyelv tudás szintje”.

Végül Bocskor Andrea felhívta a figyelmet arra, elengedhetetlen, hogy a nemzeti kisebbségi és regionális nyelveken való oktatás elősegítése is az EOT kapcsán, hiszen ez is része az esélyegyenlőségnek.