Hírek

Az Európai Uniónak aktívabb közvetítői szerepet kell betöltenie a libanoni válság megoldásában

2021. 09. 16.

Az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön szavazott a Libanonban kialakult válságról szóló jelentésről. Trócsányi László, fideszes EP-képviselő az újonnan megalakult libanoni kormány és az Unió kapcsolatáról kijelentette, hogy az Európai Unió akkor tudna segíteni Libanonnak, ha közvetítői szerepében aktívabb lenne és nem szankciók kivetésével fenyegetne.

Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő felszólalásában üdvözölte, hogy múlt pénteken Libanonban felállt a régóta várt, teljes felhatalmazással rendelkező kormány. Sok feladat áll az új kabinet előtt, hiszen a politikai válság mellett a gazdasági, pénzügyi válság is egyre súlyosabb az országban” – mutatott rá. ”Libanon mindennapjait áramkimaradások, üzemanyag- és élelmiszerhiány, túlterhelt kórházak, hatalmas munkanélküliség és egyre növekvő számú menekült lakosság jellemzik” – tette hozzá a képviselő. A helyzetet tovább nehezíti, hogy alig egy évvel a tavaly, mai napig tisztázatlan körülmények közt történt bejrúti robbanás után az országot idén augusztusban újabb megrázó tragédia érte, amikor Akkarban felrobbant egy üzemanyagtartály.

Mindeközben az Európai Parlament kedden tartott plenáris vitáján több képviselő is további szankciók bevezetését szorgalmazta Libanonnal szemben. “Egyetértek abban, hogy a sürgősen reformokra van szükség Libanon hosszútávú fejlődéséhez és stabilizálódásához, azonban a humanitárius segítségnyújtást sem lehet tovább halogatni. Az Európai Unió akkor tudna segíteni Libanonnak, ha aktívabb lenne közvetítői szerepében. Akkor tudna Mediterrán szomszédjainak partnereként cselekedni, ha a megoldások megtalálásában nyújtana segítséget” – hangsúlyozta Trócsányi László.

Az IMF továbbra is alapvető strukturális reformok meghozatalához köti az országnak történő hitelnyújtást, azonban a 13 hónapnyi politikai patthelyzet miatt a tárgyalások a kérdésről megszakadtak. Trócsányi László képviselő szerint azonban a politikai alkudozások idejének vége, most a tetteknek kell következnie.

“Sok sikert kívánok Najib Mikati miniszterelnök úrnak és kormányának” – zárta szavait a magyar képviselő.

Háttér: Az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön tartott szavazást a Libanonban kialakult válságról. Az országban évek óta húzódó politikai, gazdasági, pénzügyi válságok és a sorozatosan kudarcba fulladt kormányalakítási kísérleteket követően szeptember 10-én sikeresen megalakult az új libanoni kormány, így lehetőség nyílt a sokat halogatott reformok bevezetésére és az IMF tárgyalások folytatására.