Hírek

Az Európai Politikai Pártok és Európai Politikai Alapítványok Hatósága a pártok és az alapítványok szabad működése korlátozásának trójai falova

2022. 07. 13.

Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán szavazott az európai politikai pártokról és alapítványokról szóló uniós rendelet módosításáról. Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője szerint súlyosan aggályos és megengedhetetlen, hogy egy brüsszeli bürokratákból álló uniós Hatóság ideológiai ellenőrzést gyakoroljon a nemzeti pártok működése felett is.

Mint arra rámutatott, az európai politikai pártok szerepe az európai közéletben jelentős, így kétségkívül szükséges a megfelelő és átlátható szabályozásuk. Ugyanakkor a nemzeti politikai pártokkal szemben az európai pártok esetében sokkal inkább laza tömörülésekről van szó. Másfajta logika szükséges tehát a szabályozáshoz, mindenekelőtt a szubszidiaritás szem előtt tartásával. Az Európai Politikai Pártok és Európai Politikai Alapítványok Hatósága jogosítványainak megerősítése olyan nemkívánatos törekvés, amely a pártok feletti ideológiai gyámkodás megteremtésével ellenőrzés alá kívánja vonni az európai politikai életet.

„Elfogadhatatlan, hogy a szabályozás a politikai célzattal használt jogállamiság fogalmára épít, s így akarja közvetetten a nemzeti politikai pártok tevékenységét korlátozó módon szabályozni”- mondta. Trócsányi László hangsúlyozta, a nemzeti politikai pártok működésének szabályozása kizárólag tagállami hatáskörbe tartozik.