Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Az Európai Parlament a magyar gazdák javára alakítja a Közös Agrárpolitikát

2017. 05. 10.

„Nem várunk 2020-ig a Közös Agrárpolitika ésszerű módosításával. A közelmúltban olyan kulcskérdésekben döntöttünk, mint a zöldítési előírások egyszerűsítése a közvetlen kifizetések területén, a fiatal gazdák támogatásának könnyítése, valamint javítottunk a kockázatkezelési eszközök működésén és a támogatott agrár-hitelekhez történő hozzáférés feltételein” – mondta el Erdős Norbert az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának szavazását követően Brüsszelben. A fideszes EP-képviselő hozzátette: „Komoly siker, hogy megerősítették a különböző mezőgazdasági ágazatokban tevékenykedő termelői szervezetek jogosítványait, és szélesítették azon közösen végzett tevékenységük körét, amelyek mentesülnek az EU versenyjogi szabályainak alkalmazása alól”.

 Az ún. Omnibusz-rendelet, az Európai Bizottság által tavaly novemberben javasolt saláta-rendelet a legfőbb európai uniós politikák, köztük a Közös Agrárpolitika felülvizsgálatát és egyszerűsítését célozza meg.

Erdős Norbert kiemelte: a zöldítést illetően az Európai Parlament a két különböző növénykultúra termesztésére vonatkozó kötelezettség alkalmazásának alsó mérethatárát a jelenlegi 10 hektárról 15-re kívánja megemelni, így mentesítve a magyarországi kisbirtokokat a termény-diverzifikációs kötelezettség teljesítése alól. „Jelentős eredmény, hogy módosító indítványaimnak köszönhetően a fehérjenövények és a rövid vágásfordulójú fás szárú energetikai ültetvények súlyozási tényezőjét sikerült a jelenlegi 0,7, illetve 0,3 helyett egységesen 1-re emelnünk, így a gazdáink megfelelő ösztönzést kapnak, hogy az ökológiai jelentőségű területeiken mind gazdaságilag, mind talajvédelmileg fontos szerepet betöltő növénykultúrákat neveljenek” – tette hozzá a képviselő.

Az EP-képviselők az egyik legfontosabb előrelépést a termelők tárgyalási alkupozíciója terén tették meg. „Egyrészt többletjogosítványokkal ruházzuk fel a termelői és a szakmaközi szervezeteket, másrészt a termelői közös értékesítést kivennénk az európai uniós versenyjogi szabályok alkalmazása alól. Például a beszállító gazdák megkövetelhetnék, hogy a termékeiknek valamely feldolgozó vagy forgalmazó részére történő szállításához a felek írásbeli szerződést kössenek, vagy az első felvásárlóknak – ugyanilyen feltételekkel – írásbeli ajánlatot tehessenek a szerződésre” – emelte ki a néppárti magyar politikus.

Erdős Norbert elmondta: „Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy legkésőbb 2018 júniusáig mindenképpen álljon elő egy jogszabálytervezettel a gyakorlatban felháborító mértéket öltő tisztességtelen kiskereskedelmi gyakorlatok elleni uniós fellépés részleteire vonatkozóan.”

A fideszes képviselő felhívta a figyelmet, hogy az EP ezzel a lépéssel kézzelfogható válaszokat ad a magyar és az európai gazdák kérdésire. „A labda most már a Miniszterek Tanácsa és az Európai Bizottság térfelén pattog, hogy a végleges szövegről mielőbb egyezségre jusson az Európai Parlamenttel” – jelentette ki Erdős Norbert.