Az Európai Parlament jóváhagyta az Egyesült Királyság kilépését az EU-ból

2020. 01. 29.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma jóváhagyta a Nagy-Britannia és Észak-Írország, valamint az Európai Unió megállapodását rögzítő egyezményt. A magyar kormány a kilépési megállapodással kapcsolatos tárgyalások során, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja pedig az európai parlamenti álláspont kialakítása során mindvégig a magyar emberek érdekeit képviselte.

A 2016 júniusában megtartott népszavazáson a leadott szavazatok 52 százaléka, azaz 17,4 millió állampolgár döntött az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése mellett. A hosszú tárgyalások során elért kilépési megállapodás alapján az Egyesült Királyság 2020. január 31-én hagyja el az Európai Uniót. Michel Barnier főtárgyaló a kilépési folyamat során sikeresen képviselte az Európa Unió és polgárainak érdekeit. Az EP Alkotmányügyi Bizottságának álláspontja kialakítása során a Fidesz-KDNP képviselői mindvégig az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok érdekeit tartották szem előtt.

Február elsejétől azonban nem áll meg a kilépéssel kapcsolatos tárgyalási folyamat, ugyanis az Unió és az Egyesült Királyság együttműködése átmeneti időszakba lép. A várhatóan 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak alatt az Egyesült Királyságba való beutazás és az országból való kiutazás, a mozgás szabadsága, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok a jelenlegi formában folytatódnak. Ugyanakkor megállapodásra kell jutni olyan összetett ügyekben, mint az Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelem szabályozása, a két fél közötti szabadkereskedelmi megállapodás elfogadása, büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, adatvédelem, gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, repülésbiztonság, közúti árufuvarozás, védelem és biztonságpolitika, vagy halászati kérdések.

„Az Egyesült Királyság a kilépést követően is az Európai Unió egyik legfontosabb partnere lesz, ezért elengedhetetlenül fontos az együttműködés nem csak gazdasági és kereskedelmi, de jogi, oktatási, szociális és kulturális kérdésekben is. A kereskedelmi kérdések és a belső piac védelme mellett kiemelt cél az Egyesült Királyság és Magyarország további zavartalan jogi együttműködése, ezért az átmeneti időszakban erre is figyelmet kell fordítanunk. A jogi együttműködés terén minden területen (büntetőjog, családi jog stb.) elkerülendő a visszalépés. A magyar állampolgárok jogainak és érdekeinek képviselete a folyamat minden szakaszában kulcsfontosságú. A kilépés után mindent meg kell tenni a jó, mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatok kialakítása érdekében. Az Uniónak pedig az Egyesült Királysággal ápolt jó kapcsolatra törekvése mellett utat kell nyitnia a csatlakozni kívánó országok előtt. Az Európai Unió jövőjéről szóló konferencia megfelelő fórumot biztosíthat a kilépés okainak átgondolására, egyfajta önreflexió lefolytatására” – jegyezte meg Trócsányi László, az AFCO szakbizottság tagja a kilépéssel kapcsolatban.