Hírek

Az Európai Parlament ismét szereptévesztésben van

2023. 03. 15.

Az Európai Parlament plenáris ülése szerdán fogadta el jelentését az Egyesült Királysággal kötött kilépési megállapodás eddigi végrehajtásáról. A Fidesz-KDNP képviselői szerint a Windsori Keretmegállapodás megerősítésére és végrehajtására, illetve a jelenlegi geopolitikai helyzetre tekintettel a jó kapcsolatok ápolására kellene törekedni az Egyesült Királyság pártpolitikai célú leckéztetése helyett. 

„Az Egyesült Királyság a Brexit révén nem Európát, hanem az Európai Uniót hagyta el. Az európai értékek mércéje nem lehet egy szervezetbeli tagság: előbbit az önrendelkezéshez való jog, a kultúra, a történelem és az alkotmányos hagyományok tiszteletben tartása határozzák meg. Csupa olyan érték, amelyet az Egyesült Királyság magáénak tudhat” – fogalmazott a jelentés vitáján Schaller-Baross Ernő.

A Fidesz EP-képviselője kiemelte: Sajnáljuk, hogy az Egyesült Királyság már nem tagja az uniónak, de tiszteletben tartjuk a szigetország polgárainak demokratikus döntését. Nem szabad, hogy bosszúszomjat érezzünk egy természetes szövetségesünk felé”.

Trócsányi László aggodalmát fejezte ki a jelentés kapcsán. „Sajnálatos, hogy a jelentéstevő szándéka jelentősen eltér az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jó kapcsolatok ápolásától. Miközben az Európai Bizottság konstruktív tárgyalásos megállapodásra jutott az Egyesült Királyság kormányával, az Európai Parlament pártpolitikai okokból kárhoztatja a szigetországot. Ahelyett, hogy üdvözölné az északír jegyzőkönyvvel kapcsolatos megállapodást, akadályozza a nézeteltérések békés rendezését.”

„Az EP – mint általában – szereptévesztésben van, jelen esetben tanári szerepben szeretne tündökölni, ahelyett, hogy ebben az esetben a hallgatás lehetőségéhez folyamodott volna”- zárta a gondolatait a Fidesz EP képviselője.