Hírek

Az Európai Parlament ismét csapást mért az EU versenyképességére

2024. 04. 25.

Az Európai Parlament plenáris ülésén megszavazta, a magyar dollárbaloldal támogatásával, a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati átvilágítás irányelvet. Ennek értelmében az európai vállalatok feladata lenne, hogy egymás csendőrei legyenek, sőt, a beszállítóik után is nyomozzanak, vajon melyikük nem tartja be az uniós és nemzetközi előírásokat. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazás kapcsán rámutatott: „A Bizottság által bejelentett 25 százalékos adminisztrációs teher csökkentés csak üres politikai szlogen. Most újabb jogszabály született, amely még nehezebbé teszi a cégek, beleértve a kis- és középvállalatok életét. Lassan már csak arra nem lesz idejük az európai vállalatoknak, hogy termeljenek és szolgáltatásokat nyújtsanak.”

A magyar képviselő rámutatott: „Az EU megint lábon lövi magát. Ráadásul a jogszabállyal még azt sem fogja elérni, hogy a fejlődő országokban javuljon az emberi jogok és környezetvédelem helyzete. Az uniós vállalatok a kockázatcsökkentés érdekében csak fejlett országbeli cégekkel fognak üzletelni, ami további áremelkedéshez vezet majd Európában, és nehezíti a szegényebb országok gazdasági felzárkózását.”

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a jogszabály ellen szavazott: „Nem támogatunk olyan kezdeményezést, amely fokozza az európai és a magyar vállalatok terheit. Mi azért dolgozunk, hogy Brüsszel felismerje: csak vállalatbarát politikával lehet az Unió ismét versenyképes.”