Hírek

Az európai munkaerőpiacot az európai szegények számára kell megnyitni

2018. 11. 13.

Járóka Lívia, az EP fideszes alelnöke is szót kapott az Európai Parlament ma délutáni plenáris ülésén Strasbourgban, az Angela Merkel német kancellárral folytatott Európa jövőjéről szóló vitában. A néppárti politikus a szegénység ellenes küzdelem fontosságára hívta fel a figyelmet és az erre szánt uniós alapok felhasználását sürgette.

Járóka Lívia felszólította a német kancellárt, hogy a jövő évi uniós választások előtt küldjön pozitív üzenetet az Unió 20%-át kitevő szegényeknek, hogy Európa nem kétsebességes. Fel kell számolni a kelet-európai szegénységet, hogy Európa igazán erős lehessen, hiszen továbbra is rengeteg európai szegény várja, hogy bekerüljön az uniós munkaerőpiacra. A fideszes politikus Merkel segítségét kérte abban, hogy a tagállamok még ebben a többéves költségvetési keretben használják fel a szegénység elleni küzdelemre szánt uniós forrásokat, ezen források 50%-ka ugyanis nincs még kihasználva. Járóka szerint a következő több éves pénzügyi keretben is kiemelt hangsúlyt kell helyezni a szegénység elleni küzdelemre, s csak ezután kezdjen az Unió az afrikai szegénység felszámolásához.

Felszólalása végén a magyar képviselő a német kancellárhoz az alábbi kérést intézte: „Mivel Ön egy nagy határnyitó, kérem, ne csak a nagy határokat, hanem a kis határokat is nyissa meg. Nézze meg például az osztrák-magyar határt Sopronnál, ahol magyar munkások várakoznak minden reggel, hogy Ausztriába mehessenek dolgozni”.