Hírek

Az európai cégek versenyképessége az Unió gazdasági sikerének záloga

2022. 05. 05.

Az Európai Parlament tegnap esti plenáris ülésén megvitatta a 2021. évi versenypolitikai jelentést. Győri Enikő fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta: „Az uniós versenypolitika kulcsszerepet tölt be az európai vállalatok versenyképességének megőrzésében és a munkahelyteremtésben. Az Oroszország elleni szankciók esetében pedig azt kellene mérlegelni: ne ártsunk többet magunknak, mint az agresszornak.”

A képviselő kifejtette: „A koronavírus járvány drasztikusan mutatott rá, hogy cégeink mennyire törékenyek. Számos európai vállalat ment csődbe, amelyeket aztán külföldi cégek kormányzati támogatással felvásároltak. Ezt hagyni súlyos hiba.” Bár a politikus elégedett, hogy ezt egy másik az EP által jóváhagyott jelentés orvosolja, fontosnak tart elfogadni további, az európai cégeket védő intézkedéseket.

Győri Enikő rámutatott: „Innovatív és rugalmas versenyszabályok kellenek, amelyek megfelelően támogatják az európai ipart a stratégiai autonómia elérésében. Törekednünk kell a zöld átállás megkönnyítésére, de a józan ész mentén eljárva. Vegyük figyelembe az eltérő tagállami sajátosságokat, és semmiképp ne hozzunk olyan döntéseket, amelyek egyes tagállamokat hátrányosabb helyzetbe hoznának.” A képviselő figyelmeztetett: „Az újabb Oroszország elleni szankciók elfogadásakor is ezt kellene mérlegelni: ne ártsunk többet magunknak, mint az agresszornak.”

A politikus végül aláhúzta: „Az erőnk az egységben és a cégeink versenyképességében van, ennek érdekében kell dolgoznunk.”